Доступність посилання

ТОП новини

Головне для української міліції, що доба Кравченка у минулому – вважає голова парламентського Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією Юрій Кармазін


Головне для української міліції, що доба Кравченка у минулому – вважає голова парламентського Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією Юрій Кармазін

Київ, 20 грудня 2001 - “Наша міліція на береже”. Дані соціологічних опитувань свідчать про іронічне ставлення українців до цієї тези. Тож якщо не “нас”, а кого береже міліція? У чому її проблеми, що перешкоджають виконувати обов’язки перед суспільством?

Юлія Жмакіна: Пане Кармазін, в чому Ви вбачаєте основну проблему української міліції?

Юрій Кармазін: У тому, що ще ліквідовано не всі проблеми, що їх було накопичено під час керівництва Кравченка МВС. Але зараз вони ліквідовуються, і міліція повертається обличчям і до народу, і до парламенту. І починає займатися тими своїми функціями, які на неї покладено законом. Але недофінансування, недофінансування бюджету привело до того, що сьогодні у міліції 40 тисяч вакантних місць. Не хочуть люди іти працювати. 260 осіб покінчило життя самогубством. Це теж величезна проблема, яка існує. Це заважає розкривати злочини. До речі, я порівнював рівень розкриття злочинів в Україні, у Росії та США. То вийшло, що у нас у півтора рази рівень вищий.

ЮЖ: Ви загадали добу Юрія Кравченка. Нещодавно Віктор Ющенко назвав людиною офіцерської честі. Скажіть, будь ласка, Ви вважаєте, що за часів Кравченка міліція захищала владу, а не суспільство?

ЮК: Ні, за його часів міліція не захищала навіть владу. Вона робила вигляд, що захищає владу. Насправді, за часів Кравченка просто розвалювалося професійне ядро міліції. Багато людей звільнилося. У зв’язку з тим, що вони були проти позиції Кравченка. Тому так владу не захищають. Якщо щось захищають, то це треба робити професійно. Кравченко був не здатен робити це професійно.

ЮЖ: Ви вважаєте, що нинішнє керівництво Міністерства внутрішніх справ здатне скерувати міліцію на захист суспільства?

ЮК: Так, я так вважаю. Зараз зовсім інший підхід міліції до людей. І він відрізняється як день і ніч від міліції доби Кравченка.

ЮЖ: Під час “касетного скандалу” ми були свідками, коли міліція якраз боронила владу від опозиції. Яку роль виконуватиме міліція у наступній передвиборчій кампанії?

ЮК: Я думаю, що у міліції вистачить глузду не втручатися у політику. Так, як це передбачено законом. Так, як це робила Служба безпеки свого часу і зараз це робить. Тільки тоді можуть бути проведені демократичні вибори. Хай народ сам скаже, що він думає. Без брудних варіантів, які застосовувалися. В тому числі тих випадків, коли міліцію застосовували у виборах. Всупереч переконанням офіцерів. Тепер існує новий Кримінальний кодекс, який визначає кримінальну відповідальність за втручання у виборчій процес, за підробку голосів. У чому брала участь міліція під час керівництва Кравченка. Ось, що було раніше. А про честь... Я думаю, що не всі крапки розставлено. Перший крок Президент зробив, висунувши, а насправді, засунувши Кравченка у Херсон. Подалі від Києва.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG