Доступність посилання

ТОП новини

Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію щодо створення багатонаціона-льних миротворчих сил для Афганістану


Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію щодо створення багатонаціона-льних миротворчих сил для Афганістану

Н’ю Йорк, 21 грудня 2001 - Майже водночас, американський Конгрес виділив 20 мільярдів доларів на боротьбу з тероризмом.

Рада Безпеки ООН одностайно ухвалила резолюцію, яка відкриває шлях до створення миротворчого контингенту на допомогу новому урядові в Афганістані. У документі, зокрема, говориться, що ситуація в Афганістані, цитую, “далі становить загрозу міжнародному мирові та безпеці”. Отож, згідно з частиною 7-ою Статуту ООН, новостворюва-ний миротворчий контингент зможе не лише підтримувати порядок і безпеку самим фактом своєї присутності, а й застосовувати силу в разі необхідності.

Резолюція закликає всіх афганців співробітничати й допомагати миротворцям. Проміжний коаліційний уряд повинен виести з Кабулу всі місцеві озброєні загони. Передбачається, що чисельність миротворчого контингенту становитиме від трьох до пятьох тисяч військовослужбовців з різних країн, включно з мусульманськими, такими як Туреччина. Очолюватимуть миротворчий контингент британці. До Афганістану вже прибуло 200 британських морських піхотинців – перший загін з тих півтора тисяч солдатів, що їх обіцяв відрядити Лондон. Британський міністр закордонних справ Джек Стро в листі до генерального секретаря ООН Кофі Аннана заявив, що Великобританія погоджується очолити миротворчі сили, але протягом лише трьох місяців, до 30 квітня наступного року. Після того провідну роль візьмуть на себе інші країни, можливо, та ж таки Туреччина. Сполучені Штати вже повідомили, що американські війська не братимуть участі у миротворчих силах з огляду на великі видатки на війну з режимом Талібан, яка, до того ж, іще не закінчилася.

Резолюція Ради Безпеки підкреслює, цитую, “рішучу підтримку суверенності, незалежності, територіальної недоторканості та національної єдності Аганістану”. Документ закликає “всі афганські сили поважати свої зобов”язання щодо дотримання прав людини та міжнародного гуманітарного закону”.

Між тим, у Вашінгтоні Конгрес, після тривалих дебатів, ухвалив законопроект про виділення 20 мільярдів доларів на боротьбу з тероризмом. З цих коштів понад 8 мільярдів доларів призначається для посилення внутрішніх заходів безпеки, зокрема йдеться про попередження актів біологічного тероризму, і понад 8 мільярдів – на допомогу Нью-Йорку, який зазнав колосальних збитків внаслідок терактів 11-го вересня. Решта 3,5 мільярда доларів підуть Пентагонові, це на додаток до нового оборонного бюджету, щойно ухваленого у Конгресі, в обсязі 318 мільярдів доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG