Доступність посилання

ТОП новини

Четвертий парламент: час вибору – список Чорномирдіна


Четвертий парламент: час вибору – список Чорномирдіна

Київ, 21 грудня 2001 - Як показали минулі парламентські вибори, “російська карта” не є козирною. Ті партії і блоки, які робили ставку на зросійщений електорат не потрапили до Верховної Ради України.

Сьогодні у Києві Російський медіа-центр влаштував прес-конференцію на тему: “Перспективи російсько-українських відносин очима українських національних патріотів”. Ось що думає про вплив Росії на перебіг виборчої кампанії в Україні український націоналіст Василь Червоній:

“В першу чергу – це структури Російської православної церкви. Досить серйозна структура: агітаційна , пропагандистська, організаційно-мобілізаційна. Друга піраміда, яка керується з Москви – це система ЗМІ. Третє – це різні партії російського і шовіністичного толку. Які також керуються по команді з Кремля. Виконавча гілка влади на чолі з Кучмою не протидіє, а сприяє. З‘явився і новий серйозний фактор – це присутність російського капіталу на великих підприємствах.

Детальніше про російський капітал на великих підприємствах розповів заступник голови Українського народного руху Михайло Ратушний:

“Головне завдання Росії – це нейтралізувати блок Віктора Ющенка. Забезпечення проведення найбільшої кількості російсько зорієнтованих партій. Це комуністи і партії олігархічного плану, які відбулися завдяки бізнесу з Росією. На російських енергоносіях вони нажили свої капітали. В результаті Україна має велику заборгованість перед “Газпромом”. Так що перед українським виборцем стоятиме два списки: список Ющенка і список Чорномирдіна”.

А ось що думає про парламентські вибори в Україні сам колишній прем‘єр Російської Федерації, надзвичайний і повноважний посол Росії в Україні Віктор Чорномирдін. Моя колега Юлія Жмакіна, запитала його, хто подобається серед кандидатів до парламенту.

ВЧ: Я не знаю для кого... тобто для яких західних політиків наступні вибори будуть показовим тестом. Вибирає український народ. І обирати він має достойних. Парламент – це найвища влада у країні. Влада, яка визначає правила гри. Так ось. Або ми будемо жити за правилами, або так і будемо вовтузитися. Так і будемо шарахатися з одних крайнощів у інші.

Для будь-якої держави вибори до парламенту – це дуже відповідальний момент. Дуже. Але ще раз: вибір буде робити український народ. І жодних прогнозів, хто кому подобається... так, мені подобаються...

ЮЖ: Хто саме?

ВЧ: Ну ось, скажете потім – Віктор Степанович... Подобаються політики, які так упевнено на землі стоять, роблять багато для України, бачать її шляхи розвитку. Хотілося б, щоб вони мали підтримку, щоб їх була більшість...

А я вам поясню – чому в Росії до цього спокійно ставляться. Напевно, вже до певної міри ми переконані, що Україна буде йти накресленим шляхом. Тут будуть розвиватися інститути, які потрібні народу. Будемо прямо казати. Я завжди пов’язував будь-які показники з тим, як вони відображаються на людях.

ЮЖ: Чи будуть спостерігачі від Росії на виборах до Верховної Ради України?

ВЧ: Напевно, так. Ось мені підказують, що будуть... Іде зараз серйозна підготовка в Україні до цієї важливої події у державі. І дуже хотілося б щоб до нього підготувалися. Все ж люди повинні бути гідні. Не харизматики, як це вже сьогодні вигадали... Той подобається, а цей не подобається комусь. А у того, хто подобається, в голові є щось? Він може зробити щось?

ЮЖ: Перепрошую, а чи можна відкритіше – кого Ви маєте на увазі? Хто ці харизматики, які нічого не можуть зробити?

ВЧ: Я не знаю, це ви визначаєте. Це не я... Ми читаємо лише те, що ви пишете. Для мене все зрозуміло. Я не всіх знаю українських політиків, але знаю таких, які насправді великі організатори, великі керівники. Які можуть багато зробити.

Що ж відповідь дипломата Віктора Чорномирдіна залишимо для експертизи фахівцям з МЗС. А конкретно про діяльність проросійських політиків і організацій в Криму розповідає наш симферопольський кореспондент Володимир Притула.

Найголосніше про захист прав та інтересів етнічних росіян і російськомовних мешканців Криму заявляє лідер кримських комуністів, голова Верховної Ради автономії Леонід Грач, який має намір балотуватися і до українського, і до кримського парламентів. Головний кримський комуніст щойно повернувся з Москви, де намагався сподобатися президенту Володимиру Путіну та іншим представникам російської еліти. Втім, як вважають місцеві спостерігачі, Леонід Грач націлився не тільки на парламентські вибори, він уже зараз готується до майбутніх президентських.

Російську мовну тематику у кримських комуністів відпрацьовує давній соратник Грача, віце-прем’єр місцевого уряду, голова Ради сприяння розвиткові російської мови і культури при голові ВР Криму Володимир Казарін, який тему захисту російської мови експлуатує з початку 90-х, коли він очолював прокомуністичне Товариство російської культури.

Але найбільше дивідендів комуністи збираються отримати на використанні ідеї побудови транспортного переходу через Керченську протоку – з українського Криму на російську Кубань. І хоча фахівці кажуть, що це не тільки дуже дорого і невигідно, це, просто, малореально з інженерної точки зору, тим не менш, Леонід Грач веде активні переговори з цього приводу з популярним у Криму московським мером Юрієм Лужковим і розраховує на його підтримку під час виборів. Уже зараз деякі засоби масової інформації пишуть про те, що російський капітал, інтереси якого лобіює кримський спікер, ставить саме на Леоніда Грача.

Певною підтримкою саме московського капіталу користуються колишні уламки пріснопам’ятного блоку “Росія”. З десяток проросійських організацій автономії об’єдналися під прапором “Русского двіженія України” у так званий “Русскій блок Крима”. Географічно вони гуртуються в Російському культурному центрі, збудованому на кошти московської влади. І зараз цей центр фінансується Юрієм Лужковим та близькими до нього структурами. Окремо на лужковські гроші в Криму діє Фонд “Москва-Крим”, який теж має значний вплив на проросійські організації автономії.

Втім, одна з таких організацій – “Русская община Крима “Отєчество” – не увійшла до “Русского блока Крима”. Її вплив на проросійськи налаштованого кримського виборця намагається використати блок Юлії Тимошенко. Кілька тижнів тому регіональна організація партії “Батьківщина” і РОК “Отєчество” уклали передвиборчий союз. Ще одна – суто кримська партія “Союз” теж збирається самостійно боротися за голоси кримчан, піднявши, як гасло, ідею об’єднання України, Росії і Білорусі в союзну державу.

Намагаються грати на етнічних почуттях росіян Криму і народні демократи. Наприкінці минулого тижня лідер кримської організації НДП Сергій Куницин виступив із пропозицією оголосити наступний рік “Роком російських регіонів у Криму”, чим викликав різкі коментарі свого давнього опонента Леоніда Грача.

Зрештою, боротьба за голоси етнічних росіян, яких у Криму, майже дві третини з усіх виборців, цілком зрозуміла річ. Однак, супроводжується вона сплеском відверто ксенофобних публікацій на шпальтах місцевої преси, ангажованої тими чи іншими політичними силами.

Завтрашня субота стане рекордною за кількістю з‘їздів політичних партій. Відкрито у Києві збираються “Єдність”, “Реформи і порядок”, “Собор”, “Демократичний Союз”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG