Доступність посилання

ТОП новини

Арґентиська криза


Арґентиська криза

Прага, 24 грудня 2001 ― «Лише діти грабіжників матимуть подарунки до Різдва», під такою назвою британський часопис Індепендент публікує статтю, що розповідає про кризу в Арґентині. Арґентинська криза стала головною економічною подією, про яку цими днями пише світова преса. Що буде зі самою Арґентиною? Як криза вплине на сусідні країни та на всі новопосталі ринки? Чи не почнеться нове коло світової фінансової кризи, подібне до того, що прокотилося новими ринками у 1997-1998 роках? Ці питання зараз найбільше турбують оглядачів.

Арґентинська економічна криза тривала вже місяцями, але у передріздвяний час вона вибухнула на вулицях великих міст. Майже чверть населення залишилося без роботи, і голодні люди почали громити крамниці. Настрій тут зовсім не святковий, пише кореспондетка британського часопису Індепендент з Буенос Айресу, де вона була свідком погрому іграшкового магазину, і лише діти грабіжників матимуть подарунки до Різдва, зауважує газета.

Арґентинська фінансова криза вже призвела до політичної кризи, масових заворушень, набігів на банки, голоду і навіть смерті. Тимчасовий президент країни, якого було обрано до виборів 3 березня, вже оголосив про те, що його країна буде неспроможна виплатити понад 130-мільярдний зовнішній борг. Найбільший в історії дефолт виглядає неминучим, і керівництво правлячої партії закликає закордонних кредиторів змиритися з великим втратами. «Ми маємо провести переговори з кредиторами і досягти згоди по боргах, від якої би виграв арґентинський народ, а не закордонні кредитори», заявив один з чільних представників правлячої популіської трудової партії, яку заснував Хуан Перон у 40 роках 20го століття.

Як повідомляє американський часопис Вашинґтон Пост, економісти очікували дефолту вже давно. Уникнути його уряд намагався завдяки запозиченням від Міжнародного Валютного Фонду та скороченню соціальних витрат. Але всі ці спроби виявилися марними, і тепер аналітики прогнозують сильний економічний спад, різьку девальвацію національної валюти, та закриття країни для іноземних інвестицій на довгі роки.

Очікувана девальвація національної валюти, песо, очевидно, призведе до ще більших страждань арґентинців, але решта світу, на думку оглядачів, що їх цитує часопис Нью Йорк Таймс, не має чого боятися. Криза не пошириться на решту новопосталих ринків, як це було у 1997-98 роках, коли постраждали Південна Азія, Росія, а від неї і решта Східної Європи, та Мексика. Тепер, як очікують аналітики, проблеми залишаться у межах Арґентини. «Це проблеми Арґентини, і вона єдина постраждає», вважає Мартін Редрадо з арґентинського інвестиційного фонду Фундасьйон Капіталь.

Його колега Десмонд Лахман з американської інвестиційної компанії Саломон Сміт Браун вказує на те, що фінансові інституції у світі не виключали можливості арґентинського дефолту, а тому, вони вони заздалегідь позбавлялися арґентинських цінних парперів. Нічого подібного, до того, що було в Росії наприкінці 90х, коли дефолт став повною несподіванкою для інвесторів, в Арґентині не буде, вважає американський фахівець із новопосталих ринків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG