Доступність посилання

ТОП новини

Італійський соціолог про ситуацію в Україні та трафік зброї


Італійський соціолог про ситуацію в Україні та трафік зброї

Одеса, 25 грудня 2001 - Практично у Центрі Риму (Італія) розташовано Центр сучасних досліджень з модернізації та розвитку суспільства. Серед завдань центру є і дослідження з метою вивчення діяльності оргвнізованного злочинного світу на пострадянські країни. Серед них і Україна.

Луїджи Джермані: Центр, керівником якого я є, було створено 20 років тому для вивчення проблем становлення демократії у авторитарних, посттоталітарних, посткомуністичних країнах.

Чимало уваги приділяємо ми так само і країнам Латинської Америки, де демократія або не існувала, або була у зародковому стані та потребує реставрації.

Центр названий на честь мого батька Джино Джермані, який був одним з провідних вчених, соціологів. Зокрема, чимало уваги він присвятив вивченню такого явища як фашизм.

Ігор Столяров: Чи цікавитеся Ви нинішніми подіями в Україні, зокрема, щодо виборчої компанії. Якщо можливо, був би вдячний за Ваш прогноз щодо подальшого розвитку подій в Україні.

Луїджі Джермані: Так, ми постійно слідкуємо за пострадянським простором знову ж таки з точки зору політико-політологічних досліджень. Особливо цікавлять нас події на території України та Росії після розвитку Радянського Союзу.

Ми вивчаємо і розвиток в Україні так званого “адміністративно-кримінального капіталізму”.

Ми вважаємо, що розвиток суспільства у такому напрямку як – зв”язок політики та кримінального світу, криміналізація економіки – є величезною загрозою для розвитку демократії, нормального розвитку цих країн. Це є загрозою і для країн Західної Європи.

В Україні процес криміналізації, злиття влади з криміналітетом стали результатом скандалів які виникли у Західній Європі у зв”язку з незаконною контрабандою української зброї. Ми дуже занепокоєні і це є показовим для тих процесів які ми передбачали і які ми далі досліджуємо.

За останні роки процес криміналізації українського суспільства зробив величезні кроки вперед. У зв”язку з цим виникає занепокоєння, бо протистояти цьому може лише розвиток громадянського цивілізованого суспільства. На мою думку, розвиток такого суспільства в Україні нині є під величезним тиском криміналізованої влади.

Ігор Столяров. І останнє. Ви згадали про контрабанду зброєю. Підвладна преса в Україні пише про те, що справи які розглядаються нині в Італії і пов”язані з контрабандою української зброї незабаром будуть закриті, що людей пов”язаних з цим виправдають. Ваш прогноз подальшого розвитку подій. Чи буде ці справи доведено до кінця італійським правосуддям?

Луїджі Джермані: Нині ще важко сказати про результати цих процесів. Єдине що можна сказати – є величезне бажання довести ці справи до завершення, перемоги Закону.

Розгляд цих справ є компетенцією прокуратури і ми чекаємо результатів. Щиро сподіваємося, що результати ці будуть справедливими і потім ми зможемо використовувати ці результати у наших подальших дослідженням ситуації в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG