Доступність посилання

ТОП новини

Українські афганці - про новий уряд Афганістану


Українські афганці - про новий уряд Афганістану

Київ, 25 грудня 2001 - 22-го грудня у Кабулі відбулась інаугурація голови тимчасового уряду Афганістану – лідера пуштунів Хаміта КАРЗАЯ. За церемонією по телевізору спостерігали тисячі афганців, які мешкають поза межами батьківщини. У тому числі – представники афганської громади України.

В Україні проживає близько десяти тисяч вихідців з Афганістану: це - і колишні урядовці доби Наджибулли, і бувші студенти, для яких Україна стала другою вітчизною, і біженці від режиму, встановленого талібами. Визнаючи важливість встановлення демократичного ладу у Кабулі, один з лідерів громадського об’єднання «Афганістан» Джаннат Субхан каже, що мир прийде до Афганістану тільки у разі виконання урядом низки завдань. Найважливіші з них – роззброєння УСІХ угруповань, створення професійної міліції та армії, а також – співпраця з міжнародною спільнотою. На думку пана Субхана, найкращою допомогою для Афганістана є економічна підтримка держави та інвестиції в афганську економку. На моє запитання, чи хотів би пан Субхан– у минулому військовий авіатор – повернутися додому, він відповів: «Звичайно, але тільки якщо афганський уряд дозволить нам працювати за фахом і гарантуватиме нашу безпеку».

Загалом, афганський уряд уже зітнувся з низкою проблем, серед яких політолог Олександр Богомолов називає: “Урядовцям не уникнути боротьби за міністерські портфелі... Є бойові командири, які не хочуть миру, бо їм вигідніша війна. Є і суто технічні проблеми типу знищених талібами міністерських будівель, відсутності інфраструктури і комунікацій, фінансової кризи. Міжнародні організації будуть змушені і у цьому допомогти афганському урядові.

Отже, міжнародна спільнота продовжує відігравати велику роль у нормалізації життя Афганістану. Можливо, Україна теж стане однією з учасниць цього важливого дійства.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG