Доступність посилання

ТОП новини

Рік закінчується, як і починався – переговорами з МВФ


Рік закінчується, як і починався – переговорами з МВФ

Прага, 24 грудня 2001 - За рік, що минув, Україна перетворилася на одну з найдинамічніших економік Європи, країну, де збирають високі врожаї та виплачують пенсії, але деякі речі не змінюються. Серед них – стосунки з міжнародними фінансовим організаціями. 2001 закінчується так само, як він і починався – переговорами з Міжнародним Валютним Фондом про надання чергового траншу кредиту.

Протягом останніх двох років Україна отримала від Міжнародного Валютного Фонду лише два транші зі свого кредиту в 2 мільярди шістсот мільйонів доларів. Останній і єдиний у 2001 році було надано у вересні, коли виконавча рада директорів фонду рекомендувала надати Україні 367 мільйонів доларів. Оскільки бюджет збирає уже достатньо коштів, кредити МВФ для України вже не такі критичні, як це було ще пару років тому, але вони потрібні їй як знак згоди фонду з політикою уряду та сигнал для інвесторів, що країна є стабільною.

«Україні потрібна ця співпраця для інтеґрації нашої економіки до світової економічної та фінансової системи та для того, щоб стратегічні інвестори отрмали позитивний сигнал», сказав нещодавно голова українського уряду Анатолій Кінах. Також цей сигнал був потрібен Україні для завершення переговорів з Паризьким клубом держав-кредиторів, які погодилися реструктуризувати майже 600 мільйонів доларів українських боргів на 12 років. Також співпраця з МВФ була потрібна для надання Україні кредиту Європейським Банком Реконструкції та Розвитку для добудови двох атомних реакторів взамін Чорнобильського.

У непростій історії з атомним кредитом, виділення якого затягувалося уже декілька років, крутий поворот настав на початку грудня 2001 року буквально за кілька днів до того, як у Києві мала відбутися церемонія підписання угоди між Україною та ЄБРР. Несподівано президент України заявив, що Україна може добудувати реактори і без західного кредиту, скориставшися послугами Москви, яка готова добудувати Рівненський та Хмельницький реактори втричі дешевше. Пізніше заява президента була пом’якшена. Він сказав, що Україна не відмовляється від кредиту, а лише незадоволена деякими його умовами, зокерма необхідністю підняти тарифи на електроенергію. Як би то не було, але тепер цілий переговорний процес з Європейським Банком Реконструкції та Розвитку має розпочатися спочатку.

На відміну від МВФ та ЄБРР, співпраця України зі Світовим Банком складалася набагато успішніше. У вересні, майже одночасно із МВФ Світовий Банк ухвалив відкриття для України нової кредитної лінії на 250 мільйонів доларів на підтримку інституційної реформи. 150 мільйонів із цього кредитуУкраїна отримала вдіразу, а решту – на початку грудня. Також Україна цього року отримала від Світового банку кредити на поліпшення системи опалення у Севастополі, на модернізацію водопостачання у Львові, на реформи у сільському господарстві та на соціальні програми. Останній напрямок Світовий Банк вважає особливо важливим для України, оскільки допомога нужденним є частиною програми побудови громадянського суспільства в Україні.

Фонд Соціальних Інвестицій, до якого Світовий Банк вніс левову частку зі 70 мільйонів, на думку директора Банку по Україні та Білорусі Луки Барбоне, допоможе місцевим громадам посилити почуття солідарності на місцевому рівні та створити партнерство між громадами, місцевим урядом та неурядовими організаціями. Світовий Банк також планує надати Україні 65 мільойнів доларів на програму боротьби з туберкульозом та СНІДом, адже за темпами поширення останньої хвороби Україна посідає перше місце в Європі, а уряд України надав на боротьбу зі СНІДом у 2001 році лише 280 тисяч доларів.

Проте багато невирішених питань між Україною і Світовим Банком залишається у сфері енергетики, оскільки Світовий Банк, як і МВФ та Європейський Банк Реконструкції та Розвитку, наполягає на тому, що Україна повинна підвищити тарифи на електроенергію, бо вони не покривають витрат, та не заохочують до енергозберігання. Із пошуку компромісу в цьому питанні, очевидно, і розпочнеться новий, 2002 рік.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG