Доступність посилання

ТОП новини

І цього року головною ознакою чеських Різдвяних свят залишились головні християнські символи – Ісусик, вертеп, колядки


І цього року головною ознакою чеських Різдвяних свят залишились головні християнські символи – Ісусик, вертеп, колядки

Прага, 26 грудня 2001 - Було 24-ого грудня 1812-ого року, наближались Різдвяні Свята. Ян Карел Лібіх – актор, режисер і директор одного з найбільших празьких театрів – Ставовського, сам родом з Німеччини, вирішив за старим звичаєм, привезеним з батьківщини, прикрасити свій дім ялинкою. Задум був успішно реалізований, а ялинка Лібіха стала першою різдвяною ялинкою в Празі й ширше – на чеських землях. Німецька традиція різдвяних ялинок чехам сподобалась. Вже в 1843-ому році «Празька газета» зазначала, що різдвяні ялинки стали для пражан буденністю. А вже щодо ялинкових прикрас, то кожна доба привносила щось своє. Спочатку на ялинку вішали свіжі чи сушені яблучка, оріхи, мандаринки. Потім до цих прикрас додались цукерки і печиво, і аж пізніше – шоколад. Сто років тому до ялинкової моди ввійшли народні прикраси, зроблені зі соломки чи кольорового паперу. Індустріальна доба початку 20-ого століття збагатила традицію ялинковими прикрасами промислового виробництва, відтак оздоби зі скла і штучних матеріалів стають головними, їхня поверхня найкраще відбиває світло свічок чи електричних лампіонів. І ще такий штрих до історії Різдвяної ялинки : спочатку її ставили на стіл для їжі, вже пізніше вона знайшла собі місце в просторому куті кімнати, де є багато місця для святкових дарунків.

І в чехів, як, зрештою, і в Україні, традиція Різдва пов´язана зі співами, колядою. Перші чеські коляди, тобто коляди з чеським текстом появились у 14-ому столітті й спочатку співали їх члени чеської гуситської церкви. Чехи і сьогодні пишаються тим, що їхні коляди належать до найстарших в Європі. У Різдвяні дні коляди можна почути повсюди – на концертах, на вулицях, у телевізійних і радіо програмах.

До чеського Різдва належить також вертеп – зматеріалізоване втілення народного культу поклоніння новонародженому Ісусові. Після падіння комуністичного режиму можна говорити про справжнє відродження цієї традиції в Чехії. Вертепи прикрашають не тільки храми, вони вийшли на вулиці чеських міст і сіл. Особливо багато глядачів збирають «живі» вертепи – коли в обіймах живої Марії спочиває жива дитинка -Ісусик, а навколо ходять живі ослики і баранчики. Словом, вертепи сьогодні по-справжньому жива традиція чеського Різдва.

Ще одним штрихом Різдвяних свят у Чехії є зелена чи помальована бронзовою фарбою омела. Цей золотистий пучок, що пригадує сонце, підвішуть під стелею, щоб під ним переходити – кажуть, це приносить щастя.

Чеське Різдво з вертепами, яскраво прикрашеними ялинками і мелодіями колядок є передусім святом родинним. Цими днями на вулицях мало перехожих. Серед домашнього затишку чехи відпочивають, роздумують, розгортають різдвяні дарунки. Привабливою ознакою нинішнього Різдва в Чехії є те, що діти у своїх листах до Ісусика часто просили не матеріальні дари, а спілкування з батьками, мир і спокій для всіх людей на Землі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG