Доступність посилання

ТОП новини

Європейці з нетерпінням очікують євро


Європейці з нетерпінням очікують євро

Прага, 26 грудня 2001 - До появи готівкового євро залашилися лічені дні. І країни, що залишилися поза зоною обігу спільної європейської валюти починають шкодувати, що вони не зможуть взяти участь у святкуванні приходу євро. Опитування громадської думки у Швеції, Данії та Великій Британії, які відмовилися приєднатися до Європецйського монетарного союзу, свідчать про те, що населення цих країн тепер набагато прихильніше ставиться до ідеї спільних європейських грошей.

Поки німці, голандці, французи та інші європейці з країн Єврозони готуються святкувати прихід спільної європейської валюти першого січня 2002 року, їхні сусіди з Швеції, Данії та Великої Британії, здається, починають шкодувати, що вони не взяли участі у найбільшому європейському проекті в історії. За даними соціологічного опитування, що його провела компанія Ґеллоп, 51% мешканців Данії хотіли би, щоб євро стало і їхньою валютою, замість нинішньої датської крони. Це опитування свідчить про те, що настрої датчан змінилися з часу референдуму, проведеного минулого року, коли більшість виборців країни, 53% висловилися проти євро.

Подібні зміни відбулися і у Швеції, де більшість населення вже висловлюється за євро. Тепер політична дискусія ведеться не навколо питання, чи потрібно, чи не потрібно приєднуватися до євро, а про те, коли можна буде це зробити. Британський часопис Файненшиал Таймс наводить слова одного зі шведських аналітиків, який говорить, що протягом останніх двох-трьох місяців ймовірність того, що Швеція приєднається до євро-проекту, значно збільшилась. На думку оглядачів, підтримка євро зросла через те, що послабилася шведська крона, і шведські туристи відчули її полегшення у власних кишенях, коли вони подоружували за кордон.

Причини зміни настроїв у Данії, на думку датського міністра у справах Європи, полягають у тому, що євро вже стало фізичною реальністю. «Датчани завжди були проти теоретичних понять, але вони підтримують ідеї, які спрацьовують на практиці», сказав датський міністр в інтерв’ю одній з місцевих газет.

У Великій Британії ставлення до євро також змінилося, але на відміну від датчан та шведів, британці відчувають не захоплення, а скоріше, фаталізм. Опитування свідчать, що лише меншість британців хотіли би долучитися до євро, проте більшість вважає, що рано чи пізно це станеться.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG