Доступність посилання

ТОП новини

Королева Великої Британії Елизавета Друга та прем’єр-міністр Канади Жан Кретьєн надіслали привітання зі столітнім ювілеєм українці за походженням Юлії Головенко


Королева Великої Британії Елизавета Друга та прем’єр-міністр Канади Жан Кретьєн надіслали привітання зі столітнім ювілеєм українці за походженням Юлії Головенко

Гадсон-Бей, Канада, 26 грудня 2001 – Британська королева і канадський прем’єр з уродинами, ясна річ, вітають не кожного. Але і сторіччя з дня народження – навіть у Канаді, яка за тривалістю життя своїх громадян займає одне з провідних місць у світі – святкувати таланить не кожному. За давньою канадською традицією, кожен, хто дожив до вікового ювілею, отримує привітання від королеви та глави уряду. Юлія Головенко зізналася, що ніколи не сподівалася дочекатися такої прекрасної оказії. За свої сто років уродженці Чернівців, а нині мешканці канадського містечка Гадсон-Бей, що у провінції Сескачеван, довелося пережити чимало і доброго, і тяжкого. Коли їй виповнилося десять років, разом з батьками та двома молодшими братами вона приїхала до Канади.

У містечку Цетборі, де вони поселилися, їхня родина збільшилася. Всього дітей стало дев’ятеро. Шкіл поблизу не було, отож читати і писати Юлію та її братів і сестер вчили їхні батьки – Матвій і Антонія Пахолки. Коли Юлії виповнилося шістнадцять, посватав її Михайло Головенко. Доля подарувала їм 50 щасливих років подружнього життя. А ще подарувала тринадцятеро діточок. Десятьох з них випало Юлії Головенко пережити. Нині живуть дві доньки та син. Привітати столітню ювілярку з’їхалися також троє її сестер, 28 онуків, 43 правнуки та шестеро праправнуків. Під час святкування родина організувала виставку сімейних фотографій та вишиванок Юлії Головенко. Серед експонатів була і весільна сукня Юлії, яку вона зберегла ще з 1917 року.

У розмові для радіо Свобода найстарша донька Юлії Головенко Анна Остачук розповіла про те, що її мама донині любить потішити родину гарною піснею, а особливо українською колядкою. А сама Юлія Головенко з нагоди різдвяно-новорічних свят побажала всім слухачам радіо Свобода дожити до ста років. А вже далі, мовляв, як Бог дасть.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG