Доступність посилання

ТОП новини

У Криму створено виборчі округи з виборів до ВР автономії. Кримських татар знову обійшли


У Криму створено виборчі округи з виборів до ВР автономії. Кримських татар знову обійшли

Симферополь, 28 грудня 2001 – У Криму виборча кампанія уже в розпалі. Центральна виборча комісія автономії в четвер сформувала 100 округів. Однак кримський Центрвиборчком не взяв до уваги побажання президента Кучми врахувати інтереси кримськотатарського населення.

Від того, як Центрвиборчком із виборів депутатів Верховної Ради Криму сформує виборчі округи, залежить кількість кримських татар, які можуть потрапити до місцевого парламенту. Ця теза обговорюється на сторінках реґіональної преси з вересня, коли Президент України Леонід Кучма вперше публічно висловився за те, щоб під час нарізання округів було враховано інтереси кримськотатарського населення. Та попри це на останньому засіданні Виборчкому Криму, де утворено 100 виборчих округів, думку президента було проігноровано.

Після консультацій заступника голови Верховної Ради автономії, комуніста Юрія Корнілова з кількома членами Виборчкому комісія відхилила пропозицію створити у Симферополі хоча б один округ із чисельною перевагою кримських татар для того, щоб вони могли обрати свого депутата у парламент автономії. І це при тому, що для адміністративного центру Криму ЦВК автономної республіки виділила 19 мандатів, тобто на один більше, аніж на минулих виборах.

На думку голови Меджлісу кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, за цим рішенням стоять комуністи та їхній лідер Леонід Грач: “Завдання, очевидно, полягає у тому, щоб узагалі не допустити кримських татар до парламенту автономії і викликати тут якийсь конфлікт. На жаль, напевно, до цього все і йде. Ми на своєму національному з’їзді ухвалили рішення брати участь у виборах, але за результатами виборів знову скличемо Курултай й ухвалимо рішення, чи визнавати цей парламент Криму, чи ні. Чи проводити акції громадянської непокори, чи звертатися до міжнародних організацій. Одним словом, добрих перспектив я не бачу”, – заявив Мустафа Джемілєв.

Тим часом прес-служба Постійного представництва Президента України в Криму повідомила, що представник глави держави в автономії Анатолій Корнійчук звернувся до кримської прокуратури з проханням опротестувати рішення Верховної Ради АРК про призначення чергових виборів депутатів місцевого парламенту і формування виборчої комісії. У висновку юридичного відділу представництва мовиться, що це рішення ухвалено "з порушенням закону, без дотримання встановленого законодавством порядку і неправочинним складом Верховної Ради АРК".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG