Доступність посилання

ТОП новини

Права людини в світі у 2001 році


Права людини в світі у 2001 році

Прага, 28 грудня 2001 – Наприкінці кожного року політики, журналісти, і не лише вони, намагаються підсумувати основні досягнення чи втрати прожитого року у вимірах тієї чи іншої держави та й загалом у світі. Свої певні підсумки підводять також і правозахисники. Власне, деякі відомі міжнародні організації у ділянці захисту прав людини і свободи слова такі підсумки вже зробили раніше цього місяця. Це і «Freedom House» («Дім Свободи») і Міжнародна федерація журналістів, а також організація «Репортери без кордонів».

Згідно з дослідженнями американської правозахисної організації «Freedom House» («Дім Свободи»), цього року зі 192 двох країн світу лише 86 можна було віднести до категорії «вільних», тобто таких, де гарантовані основні громадянські і політичні права їхніх мешканців. У таких країнах проживає трохи більше від 41% населення земної кулі.

58 країн зараховано до категорії «частково вільних», тобто таких, де громадянські і політичні права обмежені. До цих країн зараховано, зокрема, Україну, Росію, Молдову, Вірменію та Азербайджан.

І, нарешті, 48 інших держав – це так звані «не вільні країни», мешканці яких позбавлені головних політичних і громадянських прав. У таких країнах проживає 2 мільярди 170 мільйонів жителів планети. Серед цих країн - Ірак, Іран, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан та Узбекистан.

Свої щорічні підсумки підвели й організації у ділянці захисту свободи слова. Так, 17 грудня Міжнародна федерація журналістів зі штаб-квартирою у Брюсселі повідомила, що 2001 року загинуло 100 журналістів у 38 країнах. Це найвища цифра за останні шість років. Щоправда, до цього числа зараховано журналістів, які загинули не лише внаслідок, так би мовити, персонального політичного переслідування. Йдеться і про таких, що загинули у зонах збройних конфліктів. Зокрема, Міжнародна федерація називає 8 журналістів, які загинули в Афганістані. До загального числа також зараховано 7 журналістів, котрі загинули під руїнами Світового торговельного центру в результаті терористичних актів 11 вересня.

А міжнародна організація «Репортери без кордонів» іще 27 листопада нарахувала 24 журналістів, які загинули у 2001 році, виконуючи свій професійний обов’язок. Окрім цього, за даними організації «Репортери без кордонів», 105 журналістів на той час перебували в ув’язненні з тієї ж причини – за виконання ними їхніх професійних обов’язків.

До щорічних підсумків згаданих міжнародних правозахисних організацій можна додати також деякі підсумки американських спецслужб. Так, днями ЦРУ повідомило, що у 2001 році у світі нараховувалося 30 так званих «гарячих точок», де виникали гострі політичні та етнічні конфлікти і провадилися військові дії. Тим часом американський Центр оборонної інформації, який користується трохи іншою методикою підрахунку, ніж ЦРУ, нарахував 38 таких конфліктів. Йдеться про конфлікти, у яких загинуло чи було поранено понад 1000 осіб. Унаслідок терористичних актів 11 вересня до так званих «гарячих точок» уперше зараховано і Сполучені Штати. А Фонд Ради національної оборони США назвав терористичний напад на Сполучені Штати і військову операцію в Афганістані «найнебезпечнішим конфліктом» 2001 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG