Доступність посилання

ТОП новини

Ескалація індійсько-пакистанського конфлікту


Ескалація індійсько-пакистанського конфлікту

Прага, 2 січня 2002 – Протягом новорічних вихідних узодвж індійсько-пакистанського кордону тривали запеклі перестрілки. Обидві сторони звинувачують одна одну в провокаціях і нарощуванні збройних сил уздовж спільного кордону. Тим часом прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер заявив про свій намір виступити у ролі посередника в урегулюванні конфлікту.

Концентрація військ по обох боках кордону, як заявляють журналісти, відбувається в супроводі запевнень керівників обох країн, що вони бажають миру, але, мовляв, змушені реагувати на агресивні кроки іншої сторони. Так, за словами Ісламабада, Індія привела у стан підвищеної бойової готовності свої військово-повітряні сили і перегруповує інші види військ, тому Пакистан теж змушений підготуватися до можливої війни. Тим часом прем’єр-міністр Індії Ваджпаї у новорічному зверненні до народу заявив, що індійські керівники відкриті для діалогу, якщо Пакистан припинить підтримку кашмірських сепаратистів і подолає антиіндійські настрої.

Останню хвилю напруження викликав недавній терористичний акт у будинку індійського парламенту, унаслідок якого загинуло кілька осіб, включно з терористом-самовбивцею. В організації терористичного акту індійські керівники звинуватили ісламських екстремістів Кашміру і таємні служби Пакистану, які, за твердженням Делі, надають широку підтримку кашмірським сепаратистам. У Кашмірі, який формально належить до Індії, а насправді поділений між нею й Пакистаном, переважає мусульманське населення. Індія тим часом відмовляється від проведення у цьому штаті референдуму, побоюючись, що більшість мусульман можуть проголосувати за автономію або прилучення до Пакистану.

Від 1947 року, тобто від часу, коли Великобританія надала незалежність обом країнам, між Індією й Пакистаном відбулося дві широкомасштабні війни і безліч дрібних прикордонних конфліктів.

Однак нинішній конфлікт викликав серйозне занепокоєння в сусідніх країнах і загалом у світі з огляду на те, що протягом останніх років обом країнам вдалося збудувати власні ядерні бомби. Першими до мирного врегулювання конфлікту Індію й Пакистан закликали Сполучені Штати, зацікавленні у збереженні дієвої антитерористичної коаліції і в тому, щоб не допустити до можливого ядерного конфлікту. Унаслідок дипломатичних зусиль обидві країни обмінялися списками свох ядерних об’єктів і знову пообіцяли у випадку збройного конфлікту не завдавати ударів по цих об’єктах.

Тим часом прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер заявив, що він має намір виступити в ролі посередника у переговорах між Індією й Пакистаном. За словами Блера, він іще цього тижня відвідає Ісламабад і Делі і постарається переконати керівників обох країн відкликати стан бойової готовності, припинити прикордонні перестрілки і розпочати мирні переговори за його, тобто Тоні Блера, участю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG