Доступність посилання

ТОП новини

Четвертий парламент: час вибору


Четвертий парламент: час вибору

Київ, 28 грудня 2001 – Цитую Закон про вибори народних депутатів: “Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводиться наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, інших матеріальних цінностей”.

Але, виявляється, коли не можна, але дуже хочеться, то можна.

Так Фонд інтелектуальної власності “Україна – 21 століття” вивіз журналістів у Золотоношу Черкаської області на літературно-мистецьке свято “Земля Богдана і Тараса – свята українська земля”, присвячене дню народження Богдана Хмельницького. Це офіційно. А про неофіційну частину святкування розповідає голова фонду, народний депутат Богдан Губський:

“Такий дивний парадоксальний факт – що зі зміною форм власності, з масовою приватизацією, з ліквідацією соціалістичного змагання вже ні громадські, ні державні організації не дякують, перестали дякувати людям за їхню сумлінну працю. І ми вирішили, поки нові адміністрації чи профспілки знову візьмуться за цю справу, то це робитиме Фонд “Україна – 21 століття”. Я впевнений, що достойних у Золотоноші набагато більше, ніж це дозволяють відзначити наші скромні фінансові і організаційні можливості”.

Після вручення подарунків поети читали вірші про Богдана Губського, а співаки тішили піснями.

На святі про вибори не було сказано жодного слова. А у приватній розмові Богдан Губський не підтвердив і не спростував, чи балотуватиметься в Золотоноші, але сказав, що обиратиметься в мажоритарному окрузі, щоб бути “ближче до людей”. Місцеві журналісти підтвердили його зацікавленість саме цим округом.

До роботи у Верховній Раді Богдан Губський був серед керівників концерну “Славутич”. Виникає питання, чого йому не вистачало? Чому бізнесмени ідуть в політику? Над цією проблемою розмірковує

Сергій Набока

Київ, 28 грудня 2001 – У країнах із неперервною традицією демократії ділові люди (бізнесмени) йдуть у політику або тому, що їм набридає займатися бізнесом, вони відчувають, що їм цього мало, ніде дати простір власним талантам, або тому, що у той чи інший спосіб і без того впливають на ухвалення рішень, і їм хочеться мати ще більший вплив і робити це не легально, не кулуарно… А чому в Україні спостерігаємо цей процес?

Бізнесмени бувають різні. Дрібні, середні, великі. Підвиди існують: дуже дрібні, наприклад, дрібно- й крупно-середні, помірковано великі та дуже великі, тобто – “олігархи”. Хтось торгує, хтось навіть щось виробляє. Хтось хизується багатством, хтось його не дуже афішує, хтось насправді багатий, а хто й із хліба на воду перебивається. Але є в них усіх кілька спільних рис. По-перше: усі українські бізнесмени, як торговельні, так і виробничники – усі! – тією чи іншою мірою мають справу з тіньовою економікою. Інакше в Україні – ніяк. А значить – усі мусять дружити з владою. Маленькі – з малою, на рівні дільничих міліціонерів, районного рекету та податкового інспектора, великі змушені дружити з великою владою. Аж до самого арбітра нації включно. Дружба ця і з формальною, законною владою, і з тіньовою (у вигляді рекету недержавного) так чи так, а виливається у фінансові стосунки. Чи – речові. Або доводиться розплачуватися послугами…

Рано чи пізно це набридає. Оскільки дружба такого роду є дуже нетривкою, а, як відомо, апетити приходять під час вживання не лише їжі, але й послуг. Крім того, влада є влада, і завжди чимось невдоволена. Відтак, аби поліпшити власний бізнес, убезпечити і його, і себе, і власну родину – хоч не хоч, а доводиться виборювати мандат.

Можливо, хтось думає, що, маючи статус недоторканності, оті бізнесмени вже нікого не боятимуться, переймуться надіями та інтересами широких народних верств, посміливішають та щось таке зроблять для добра країни, держави, народу.

Еге ж… Вони-то, може, і мають статус, та їхній бізнес такого статусу не має… А є ж іще родичі, близькі, знайомі. Та й інтереси власного бізнесу диктують проштовхувати саме ті законопроекти, які принаймні не нашкодять саме цьому бізнесові. Так що не варто чогось чекати від них. Точно так же, як і від чиновників виконавчої влади, починаючи від міністра й закінчуючи останнім президентським намісничком… Які теж не від того, аби поухвалювати закони у Верховній Раді…

Збирається в депутати, зокрема, голова спостережної ради Голдингової Компанії “Автокраз” Володимир Севернюк. Я запитав його: чому?

“Йдучи в депутати, не потрібно ставити вузьковідомчі інтереси. Законодавство повинне бути рівним для усіх. Головне, щоб ті знання, які є в того депутата, який пройде в парламент, щоб він міг їх запровадити в життя”.

Інший підприємець, засновник і куратор фірми “Торчин-продукт” Олександр Свирида, вже 4 роки працює на законодавчому полі. І знову збирається до парламенту. Про передвиборчу ситуацію в Луцьку розповідає

Андрій Криштальський

Луцьк, 28 грудня 2001 – Останніми днями серед виборців Луцька є поширеним жарт, що нинішньому депутатові Олександрові Свириді не потрібно буде роздавати передвиборних подачок. Адже несподівано зняв свою кандидатуру його найбільший конкурент, міський голова Антон Кривицький, який очолює обласну організацію СДПУ(о).

Та луцький мажоритарний округ не залишиться тим блюдечком, на якому панові Олександрові мають принести депутатський мандат. Блефом виявилася і заява Свириди, що його підтримуватиме блок “Наша Україна”. В інтерв’ю газеті “Волинь” керівник обласного штабу “Нашої України” Володимир Бондар сказав: “Узгодженого кандидата між блоками “Наша Україна” і “За єдину Україну” не буде. У нашому блоці є достатньо кандидатур, і вони будуть виставлені по всіх п’яти округах області”.

Але, здається, несподіванка очікує і на самого Володимира Бондаря. Бажання балотуватися у цьому окрузі виявив лідер одного з двох Рухів,що конкурують, Володимир Банада. Запорукою свого успіху він уважає результати минулих виборів, коли за нього проголосували 19 тисяч лучан. Тепер для повноти картини виборцям древнього Луцька не вистачає лише двох нерозлучних супротивників: Олександра Харченка та Геннадія Кожевникова, які теж починали свої політичні кар’єри у рухівському лоні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG