Доступність посилання

ТОП новини

Депутати-комуністи ізраїльського Кнесету запропонували закон, що мав би визнавати напади палестинських арабів на ізраїльських солдатів за леґітимні акти національно-визвольної боротьби


Депутати-комуністи ізраїльського Кнесету запропонували закон, що мав би визнавати напади палестинських арабів на ізраїльських солдатів за леґітимні акти національно-визвольної боротьби

Єрусалим, 2 січня 2002 – Депутати від ізраїльської комуністичної партії, що у більшості своїй складається з арабів, внесли в ізраїльський парламент – Кнесет проект нового закону, який вважатиме атаки палестинських арабів на ізраїльських солдатів леґітимними актами національно-визвольної боротби палестинських арабів проти ізраїльської окупації.

Більшість депутатів Кнессету з обуренням ставляться до цього проекту, називаючи парламентарів-комуністів зрадниками. Вони вимагають не допустити цей проект до обговорення. Ізраїльське військо, твердять вони, є народним, де служать наші діти, і проект нового закону ставить своєю метою леґітимацію вбивства наших дітей.

Відповідаючи на це, депутат-комуністка Тамара Ґожанська каже, що палестинський народ мусить мати право на збройну національно-визвольну боротьбу проти ізраїльської окупації. Його збройні операції, веде вона далі, не можна розглядати як терор.

У дискусії виступив інший парламентар – Юрій Штерн, який назвав ініціативу комуністів безглуздям, бо за такою ж логікою можна назвати бойові дії ісламських фундаменталістів в Афганістані леґітимною національно-визвольною боротьбою і виправдовувати її.

Незважаючи на суперечки навколо проекту нового закону, спікер Кнесету Авраам Бурґ вирішив допустити цей проект до голосування. Хоча цей закон не має жодних шансів бути ухваленим більшістю ізраїльських парламентарів, сам факт його обговорення свідчить про те, що ізраїльська демократія інколи не ставить перед собою будь-яких обмежень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG