Доступність посилання

ТОП новини

Як в Україні зустріли прихід нової європейської валюти


Як в Україні зустріли прихід нової європейської валюти

Київ, 2 січня 2002 – 1 січня держави-учасники Європейського Союзу перейшли на готівковий обіг євро. 2 січня продаж єдиної європейської валюти розпочали і українські банки. Відтепер євро можна придбати в банківських установах і в обмінних пунктах банків. Нацбанк поки що зберігає заборону на проведення операцій із євро для обмінних пунктів, які працюють за агентськими угодами.

На відміну від європейських держав, у другий день існування готівкового євро в Україні особливого ажіотажу не спостерігалося – ані у банках, ані поблизу обмінних пунктів. На столичних вулицях перехожі не демонстрували особливого ентузіазму щодо євро.

Утім, попри байдужість киян, перша готівкова євровалюта серед країн СНД та Балтії з’явилася саме в Україні. Комерційне постачання євро для банків розпочалося з 17 грудня, і до кінця минулого місяця 60 українських банків оголосили про свій намір придбати понад 18 мільйонів євро. До 1 січня банківські установи пропонували власникам старих євровалют відкрити валютний рахунок і без утримання комісійних провести конвертацію накопичень за крос-курсом, або ж зробити звичайний обмін старої валюти на долари чи гривні. Відтепер же, як повідомив директор департаменту валютного регулювання Нацбанку України Сергій Яременко, запроваджується новий порядок обміну валюти на євро.

Говорить Сергій Яременко: “Громадяни здають будь-яку валюту країн, які обмінюють їх на євро, і по співвідношенню, яке доводиться кожний день разом із офіційним курсом інших валют, доводиться курс євро, а потім співвідношення, яке зафіксоване, доводиться в офіційному курсі. По цьому співвідношенню банки повинні обмінювати валюти на євро, а також, якщо хтось захоче, і долар на євро. Комісійні витрати громадян будуть до 2%”.

Сергій Яременко також каже, що перспективи поширення в Україні євро залежать від кількох факторів. Утім, за його словами, запровадження нової європейської валюти навряд чи похитне позиції американського долара в Україні.

Говорить Сергій Яременко: “Попит на євро залежить від тих виплат, які робились колишнім остарбайтерам, а також тим громадянам, які постійно їздять за кордон. Це також стосується наших західних регіонів, які більше пов’язані з євро”.

З ним погоджується і завідувач відділу Інституту світової економіки та міжнародних відносин Олексій Плотников: “У будь-якому випадку євро замінить ті валюти, які увійшли в євро, але вважати, що євро повністю замінить американський долар, я не можу, тому що в Україні як традиція є використання іноземної валюти – саме американського долара. Але враховуючи те, що буде відбуватися із співвідношенням долар-євро, можливо прогнозувати і збільшення питомої ваги євро, і вихід цієї валюти на більш передові позиції, ніж, скажімо, була німецька марка”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG