Доступність посилання

ТОП новини

Про ситуацію, що виникла навколо 100,9 FM


Про ситуацію, що виникла навколо 100,9 FM

Київ, 3 січня 2002 – Радіо “Континент” звинуватило харківську радіостанцію “Онікс” у тому, що остання “глушить” її сигнал, увімкнувши передавач на частоті 100,9 FM. Такі дії колектив “Континенту” розцінює як “радіохуліганство” з метою перешкодити станції провадити мовлення. Навзаєм “Онікс” звинуватив “Континент” у незаконному використані частоти.

У грудні минулого року Національна рада з телебачення та радіомовлення позбавила ліцензії на мовлення FM-радіостанцію “Радіо Континент”, яка ретранслює Бі-Бі-Сі, “Німецьку хвилю” та “Голос Америки”. Відповідно до рішення Нацради, частоту 100,9 FM було віддано харківській компанії “Онікс”. Серед причин, які завадили “Континентові” знову отримати право на мовлення, Національна Рада з телебачення і радіомовлення назвала, зокрема, те, що радіостанція не повернула кредит державі.

Йдеться про 400 тисяч гривень, які “Континент” завинив Державному інноваційному фондові. Останній виграв суд у радіостанції, а та, в свою чергу, звернулася до апеляційного суду, який, однак, відмовив у розгляді скарги, мотивуючи своє рішення тим, що до заяви додавався не оригінал, а копія квитанції про оплату держмита. 10 грудня “Континент” знову звернувся до апеляційного суду зі скаргою і клопотанням розглянути справу “по суті”. Попри це Нацрада, не дочекавшись судового вердикту, ухвалила рішення про передачу ліцензії на мовлення компанії “Онікс”.

Разом із тим 29 грудня 2001 року Господарський суд міста Києва заборонив “Оніксові” мовлення на частоті 100,9 FM. Утім, як каже директор “Континенту” Сергій Шолох, “Онікс” зігнорував рішення суду.

Говорить Сергій Шолох: «29-го (грудня) десь близько 13 години дня на Подільській вежі був включений передавач на нашій хвилі, на нашій частоті без звуку, але він працював у режимі так званої глушилки, і таким чином вони заважали розповсюдженню нашого сигналу. Ми звернулися до Держкомзв’язку – “Укрчастотнагляд”, які ніяк не можуть з’ясувати, чи це є у їхній компетенції зупинити таке радіохуліганство з боку “Онікс”».

Керівник радіостанції “Онікс” Андрій Карпій відкидає звинувачення Сергія Шолоха у незаконному використанні частоти 100,9 FM.

За його словами, очолювана ним радіостанція у своїх діях керується чинним законодавством і виданою Національною радою з телебачення і радіомовлення ліцензією.

Говорить Андрій Карпій: «Ми отримали від Національної ради з телебачення і радіомовлення ліцензію на мовлення від 25 грудня, побудували студію, і зараз проводимо тестове мовлення. Те, що зараз відбувається в Києві, це заважає нам працювати. Тобто “Континент”, не маючи ліцензії, не підкоряється листам, які розіслала у прокуратуру Нацрада з телебачення і радіомовлення. Я так розумію, що Сергій Шолох ігнорує розпорядження Нацради, тобто для нього у цій державі закони не писані».

Заступник голови Національної ради з телебачення і радіомовлення Віктор Лешик уважає, що за даних обставин припинити мовлення мав би “Континент”.

Говорить Віктор Лешик: «Мав би припинити мовлення той, хто не має ліцензії на мовлення, а цього не має “Континент”. Узагалі за законодавством він мав припинити мовлення 12 квітня минулого року, а далі судитись».

Дізнатися про офіційну позицію “Укрчастотнагляду” у конфлікті “Континенту” і “Оніксу”, на жаль, так і не вдалося – його представники від телефонних коментарів відмовились, порадивши Радіо Свобода звернутися до них письмово.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG