Доступність посилання

ТОП новини

Вдруге поспiль Україна згадується у щорiчному звiтi мiжнародної правозахисної органiзацiї "Репортери без кордонiв" серед країн, де вбивають журналiстiв


Вдруге поспiль Україна згадується у щорiчному звiтi мiжнародної правозахисної органiзацiї "Репортери без кордонiв" серед країн, де вбивають журналiстiв

Цього разу таких країн чи територій у Європi сiм.

У звiтi "Репортерiв без кордонiв" за 2000 рiк Україна фiгурувала в зв'язку з убивством журналiста Георгiя Гонгадзе, до "чорного списку" 2001 року потрапила в зв'язку з убивством директора слов'янської телерадiокомпанiї "ТОР" Iгоря Александрова.

Як зазначається в повiдомленнi Iнституту масової iнформацiї, яка представляє в Українi органiзацiю "Репортери без кордонiв", трагiчна загибель I. Александрова "забезпечила Українi мiсце поруч із Пiвнiчною Iрландiєю, Косовом i Країною баскiв".

У звiтi органiзацiї вiдзначається "явне погiршення становища свободи преси в свiтi". Згiдно з бiльшiстю статистичних показникiв, 2001 рiк став "значно гiршим порiвняно з попереднiм".

Згiдно з документом, торiк у свiтi було вбито 31 журналiста (в 2000-му – 32), арештовано 489 журналiстiв (у 2000 роцi – 329), 716 представникiв ЗМI зазнали погроз i насильства (у 2000-му – 510). Зафiксовано 378 випадкiв цензури (у 2000-му – 295), 110 фактiв взяття журналiстiв пiд варту (на 4 сiчня 2001 року – 77).

Таким чином, кiлькiсть арештованих журналiстiв протягом року зросла на 50%, а журналiстiв, якi стали жертвами погроз i насильства, – на 40%, вiдзначають "Репортери без кордонiв".

Уперше за останнi роки "Репортери без кордонiв" у 2001 роцi зафiксували випадки погiршення свободи преси в країнах стiйкої демократiї, серед яких вони називають США, Канаду i Велику Британiю, пов'язуючи цi тенденцiї з терактами 11 вересня i антитерористичною операцiєю.

У багатьох країнах намiтилася тенденцiя посилення контролю над дiяльнiстю iноземних журналiстiв. Китай, Саудiвська Аравiя, Бiрма, Пiвнiчна Корея i В'єтнам тримають iноземних представникiв ЗМI пiд постiйним контролем, зазначається в документi.

Ще одна небезпечна тенденцiя, присутня в багатьох країнах, – безкарнiсть злочинiв стосовно журналiстiв. "Слiдство у справах про вбивства журналiстiв у бiльшостi випадкiв закiнчуються безрезультатно, а їхні замовники не встановлюються i залишаються на волi", мовиться в звiтi.

До числа таких країн потрапила i Україна. "Безпораднiсть Генпрокуратури i МВС України в розслiдуваннi "справи Георгiя Гонгадзе" змусили Раду Європи ухвалити рекомендацiї про проведення незалежного розслiдування за участю iноземних експертiв", зазначають "Репортери без кордонiв".
XS
SM
MD
LG