Доступність посилання

ТОП новини

Американські антитерористичні операції в Афганістані перейшли в прикінцеву фазу пошуку і знищення останніх пунктів опору режиму Талібів та терористичної мережі Аль-Каїда


Американські антитерористичні операції в Афганістані перейшли в прикінцеву фазу пошуку і знищення останніх пунктів опору режиму Талібів та терористичної мережі Аль-Каїда

Вашинґтон, 7 січня 2002 - Проте президент США Джордж Буш та представники американського уряду заявляють, що антитерористична кампанія на цьому не кінчається.

Виступаючи у Портланді, штат Орегон, президент Джордж Буш висловив глибоке задоволення детеперішніми результатами операції американських збройних сил “Тривала свобода” в Афганістані. “Протягом 90 днів було зроблено багато...в той сам час коли ми проводили воєнні операції проти Аль Каїди та Талібану ми також постачали харчі й медикаменти для афганського народу” заявив Буш.

У грудні в рамках Світової продовольчої програми в Афганістан було направлено понад 115 тисяч тон харчів й 64 відсотки цієї допомоги надійшло від Сполучених Штатів. За оцінками експертів Афганістан зуміє уникнути голоду.

Відмітивши “постійний поступ на першому фронті війни проти тероризму” президент Буш однак перестеріг, що місію буде продовжено до її завершення й війна проти тероризму сягає далеко поза межі бойового театру в Афганістані”.

Як заявив глава Пентагону Доналд Рамсфелд американські спецпідрозділи продовжуватимуть операції в Афганістані аж до повного знищення вогнищ опору Талібів та бойовиків Аль Каїди. Водночас тривають пошуки головного терориста Усама бен Ладена та лідера талібів мулли Мохамада Омара. Днями в американському полоні опинився колишній талібський посол в Пакистані Абдул Салям Заїф та інших 300 представників талібського режиму й терористичної мережі Аль Каїди. Майже дві тисячі представників режиму талібів і членів тероритсичної мережі Аль Каїда буде переведено на Кубу - на американську військову базу в затоці Гаунтанамо. Там відбуватитмуться розслідування й судові процеси. На фінансовому фронті антитерористичної кампанії завершено перший етап розслідування методів грошевої підтримки терористів на американській території. Як повідомляє газета Вашингтон пост, правоохоронні органи США відслідкували проходження фінансових операцій 19-ти терористів, які на підготовку терактів 11-го вересня затратили майже пів мільйона доларів. Наразі у Сполучених Штатах заморожено 33 мільйони доларів приналежних окремим особам та організаціям, котрих підозрують у фінансуванні терористів. Аналогічну суму заморожено на рахунках у 142 інших країнах, уряди яких, за словами Білого дому, співпрацюють із Сполученими Штатами в операції розслідування та знищення системи створеної угрупованням Аль Каїда для фінансування міжнародного тероризму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG