Доступність посилання

ТОП новини

Контрабанда – нова спеціалізація України у світовому розподілі праці


Контрабанда – нова спеціалізація України у світовому розподілі праці

Прага, 7 січня 2002 - Ані у переддень Різдва не прпиняють працювати українські контрабандисти. Як повідомив словацький незалежний телеканал Маркіза, на Щедрий День на словацько-українському кордоні було затримано партію контрабандних цигарок на суму приблизно 20 тисяч доларів. Незважаючи на відносно невелику суму затриманої контрабанди, експерти говорять про контрабанду з України як про поширене явище, небезпека якого зросла протягом останнього часу.

У невеличкому словацькому містечку Вишне Нємецьке, що на кордоні з Україною, словацька поліція зупинила шість легкових автомобілів із трьома тисячами блоків цигарок. Цигарки були заховані всюди – у дверях машин, у підлозі, під сидіннями, і навіть у баках для палива. Як зазначило словацьке телебачення, яке показало цей сюжет, після того, як ціни на цигарки зросли у Словаччині, такі випадки стали дедалі частішими, чому сприяє і корупція серед словацьких прикордонників, адже контрабанду зупинили не вони, а поліція.

Поки Словаччина боротиметься з цією проблемою зі свого боку кордону, оглядачі зауважують, що полювання на контрабандистів буде чимдалі складнішим, адже цей вид злочинності в Україні на підйомі. При цьому, контрабандисти використовують всі переваги України для свого бізнесу.

«За винятком законності і порядку, Україна має все необхідне для швидкої та успішної інтеґрації у Європейський ринок: зручне географічне розташування, помірний клімат, освічену робочу силу, товари, які можна продати на світовому ринку та уряд, який готовий їх підтримувати. І саме в цьому причина, чому Україна виходить на перші позиції у світовій контрабанді», вважають експерти британського аналітичного центру Economist Intelligence Unit. В одному зі своїх нещодавніх досліджень вони цитують інформацію підготовлену Американським посольством у Києві, в якій говориться, що контрабанда відбувається на всіх без винятку кордонах України і використовує усі доступні транспортні засоби від автомобілів до літаків та кораблів.

Контрабандним шляхом переправляються товари від цигарок, акгольних напоїв та наркотиків до автомобілів, закордонної валюти та аудіо- та відеопродукції. Україна має 6 з половиною тисяч кілометрів доволі прозорого кордону, та майже двадцятитисячну армію назькооплачуваних прикордонниікв та митників, що разом узяте, і дає такий результат.

І хоча через Україну дійсно проходить великий потік нелегальної зброї, наркотиків і навіть людей, котрих тепер також перевозять контрабандою, більше контрабандних грошей крутиться саме у нелегальному траспортуванні легальної продукції, мовиться у дослідженні британських експертів. І сталь, і алюміній, і продукти хімічної промисловості, і пшениця, що виробляються і вирощуються в Україні, стають надзвичайно вигідними товарами, якщо їх провезти поза пильним оком українського митника. Більшість із цих товарів досі перевозиться залізницею, а у заморські краї – через порти Одеса та Іллічівськ. І, незважаючи, на десятилітнє падіння виробництва та невміле напівдержавне керівництво, ці транспортні вузли протягом останніх трьох років, реєструють швидке зростання обсягу переправлених вантажів.

Одним із найбільш прибуткових зайнять для контрабандистів протягом останніх років був вивіз палива до сусідніх Угорщини, Словаччини та Чехії, а за оцінкою самих же українських офіційних осіб, третина вантажів, що проходить українсько-угорським кордоном, є контрабандою. Тож, поки з цим явищем не почнуть боротися в Україні, угорцям, словакам та іншим сусідам України буде важко протистояти такій масованій атаці українських котрабандистів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG