Доступність посилання

ТОП новини

Словацькі націоналісти невдоволені чинним законом «Про статус закордонних угорців» і закликають ухвалити «контрзакон»


Словацькі націоналісти невдоволені чинним законом «Про статус закордонних угорців» і закликають ухвалити «контрзакон»

Будапешт, 7 січня 2002 – Місцева преса оперативно подає репортажі, коментарі про останні події навколо словацької урядової опозиції, яка критикує кабінет Мікулаша Дзуринди й окремі проурядові об’єднання за «надмірну ввічливість» щодо угорського пільгового закону. А представники Словацької Національної партії (СНП), наприклад, уже найближчим часом жадатимуть від парламента позбавити мандатів тих депутатів від угорської партії, які наполягають на дотриманні засад закону «Про статус закордонних угорців».

Співголова СНП Анна Малікова заявила, що цей документ є нічим іншим, як спробою ревізії тріанонського договору. Нагадаю, що цю угоду було підписано 1920 році в паризькому передмісті за участі представників Антанти і переможених. Згідно з договором, Угорщину позбавили майже половини її територій. Малікова також переконана, що якби в Словаччині «існували дієві юридичні норми, то поява закону в сусідній державі автоматично призвела б до ситуації, схожої на косовську». Разом із членами Руху християнських демократів Словацька Національна партія підтримує ініціативу схвалення словацьким парламентом такого законодавчого нормативу, який знешкодить дію закону «Про статус…» на словацькій території. З огляду на це як приклад наводиться Австрія, де не визнають чинним так зване угорське посвідчення для членів етнічної громади угорців у цій країні.

Проурядовий Рух християнських демократів Словаччини, насамперед, виступає проти надання матеріальної підтримки родичів учнів національних шкіл і фінансування спроб знайти працю словацьким угорцям на історичній батьківщині. Прес-секретар цього об’єднання Владімір Пцолінскій повідомив, що вже у вівторок на запланованому засіданні урядової коаліційної Ради у Братіславі більшість партнерів підтримають ухвалення «контрзакону».

На думку голови Угорської партії Словаччини Бели Буґара, розігрування так званої угорської карти в Словаччині поки що справно приносить відповідні дивіденди противникам угорсько-словацького зближення. Коли п’ять років тому офіційна Братіслава ухвалила словацький закон про статус, то ніхто з сусідніх країн навіть не подумав здіймати націоналістичний балаган, нагадав політик. Ба навіть більше, продовжив він,- колишній уряд Владіміра Мечіара зовсім не консультувався з цього питання зі своїми закордонними партнерами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG