Доступність посилання

ТОП новини

Тоні Блер здійснив історичний візит до Афганістану – став першим британським прем’єром, що відвідав цю країну, і першим західним провідником, який тут побував після падіння талібського режиму


Тоні Блер здійснив історичний візит до Афганістану – став першим британським прем’єром, що відвідав цю країну, і першим західним провідником, який тут побував після падіння талібського режиму

Лондон, 8 січня 2002 – Тоні Блер прибув до авіабази Баґрам, що на північ від Кабула, в понеділок увечері. За надзвичайних заходів безпеки він провів тут кілька годин. Його зустрів лідер тимчасового уряду Афганістану Хамід Карзай. Британський провідник також мав розмову з британськими військовиками у складі стабілізаційних сил ООН в Афганістані. Відвідини Афганістану стали вінцем найуспішнішого дня шестиденної поїздки Блера до реґіону, що включала також зустрічі з провідниками Індії, Пакистану і Бангладеш.

Тоні Блер прилетів до Афганістану з Пакистану під покровом темряви – по тому, як в Ісламабаді йому було обіцяно, що місцевий уряд суттєво розширить заходи проти тероризму і для розрядки напруженості з Індією. Президент Пакистану Мушарраф публічно засудив терор в усіх його формах і проявах. Первез Мушарраф сказав після зустрічі з Тоні Блером, що за кілька днів у телевізійній промові до нації він оголосить нові заходи боротьби з терористичними угрупованнями, які діють у Пакистані. Він також суттєво пом’якшив свою позицію щодо вимоги Індії видати 22 осіб, підозрюваних у причетності до збройного нападу на індійський парламент 13 грудня і на кашмірську Асамблею 1 жовтня. Ці заходи Блер вітав на спільній з президентом Мушаррафом пресовій конференції.

В Афганістані ж Тоні Блер сказав журналістам: «Афганістан надто довго був неспроможною державою, і за це весь світ заплати ціну експортом тероризму, експортом наркотиків, і врешті-решт смертю і деструкцією на вулицях Сполучених Штатів. Це в інтересах усіх нас, щоб Афганістан знову став стабільною країною і часткою міжнародної спільноти». Тоні Блер також додав, що Британія завжди була на боці афганського народу проти Талібану і залишається на боці афганського народу й сьогодні. «Цю країну очікує величезне завдання відбудови, і ми гратимемо у цьому свою роль»,- зазначив прем’єр-міністр Великої Британії Тоні Блер.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG