Доступність посилання

ТОП новини

Індія – Пакистан


Індія – Пакистан

Прага, 9 січня 2002 – Напруження між Індією й Пакистаном не спадає. Обидві країни і далі залишають свої війська в бойовій готовності уздовж спільного кордону. Тим часом ісламські екстремістські угруповання в Пакистані погрожують новими терористичними атаками, цим разом проти індійського флоту і повітряних сил.

Хоча небезпека вибуху нової війни між Індією і Пакистаном, як вважають оглядачі, минула, напруження між обома сторонами і небезпека відновлення збройного конфлікту залишається. У вівторок ісламське екстремістське угруповання в Пакистані, яке індійські керівники звинувачують в організації терористичного акту в будинку індійського парламенту минулого місяця, погрозили новими атаками проти індійських кораблів і літаків. Про це заявив у середу в інтерв’ю місцевій ісламській газеті, що виходить в Кашмірі, один із лідерів екстремістської організації «Яіш-е-Могаммед». За словами Абу Гійрата, пакистанський уряд не зможе зупинити акцій проти індійських збройних сил і груп ополченців. Згадана організація, як і інші ісламські екстремістські угруповання на території Пакистану, серед них «Лакшар-е-Тайба», відкрито виступають за відірвання Кашміру від Індії і надають підтримку місцевим мусульманським сепаратистам. Обидві групи заперечили свою причетність до грудневого терористичного акту в будинку індійського парламенту, унаслідок якого звгинуло 14 осіб, проте пакистанські керівники, під тиском Заходу, останнім часом затримали кілька сот бойовиків обох організацій. У відповідь на це лідери обох угруповань заявили, що цей крок пакистанського уряду абсолютно не позначиться на активності організацій і на їхніх планах.

Тим часом Індія звинувачує в останніх терористичних актах і дальших провокаціях на її території саме пакистанський уряд, який, на її думку, не вживає достатніх заходів для ліквідування терористичних груп. Приміром, нещодавно Пакистан у рамках боротьби з тероризмом оголосив про замороження банківських рахунків найбільших екстремістських угруповань – серед них Яіш-е-Могаммед. Індійські представники іронічно зауважують, що на рахунку згаданого угруповання загалом було 800 рупій, тобто 16 доларів. На рахунку іншої організації «Гаркат-аль-Муджагетдін» було дві тисячі рупій, тобто близько сорока доларів.

Індійський уряд заявляє, що формальні антитеротистичні заходи Ісламабада розраховані радше на те, щоб викликати позитивну реакцію з боку Заходу й зокрема антитерористичної коаліції, а не на те, щоб викорінити ісламський екстремізм, який служить основою для міжнародного тероризму. Останніми днями індійські керівники розгорнули широку міжнародну кампанію з метою посилити тиск на Ісламабад і змусити Пакистан взяти під контроль ісламських екстремістів. У середу міністр внутрішніх справ Індії Лал Крішна Адвані мав переговори у Вашінгтоні з американськими офіційними особами у справі дальшого дипломатичного тиску на Ісламабад.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG