Доступність посилання

ТОП новини

Про роль ЦВК Криму у кримській політиці


Про роль ЦВК Криму у кримській політиці

Симферополь, 10 січня 2002 - Дві райради в Криму подали до суду на незаконні дії Центральної Виборчої комісії АРК. Близько десяти громадських і політичних організацій півострова звернулися до Прокуратури Криму зі скаргами на ЦВК автономії. Меджліс кримськотатарського народу звернувся до Центрвиборчкому України з проханням взяти під контроль діяльність кримської виборчої комісії. “ЦВК Криму працює в інтересах однієї політичної сили”, - таку заяву зробив Постійний представник Президента України в автономії Анатолій Корнійчук.

“У 12 з 14 сільських районів автономії межі округів змінені, причому у більшості - суттєво. ЦВК автономії навіть роздрібнив сільради, чого раніше ніколи не допускалося. У низці округів змінив їхні центри. ”, - постійний представник Президента України в Криму Анатолій Корнійчук тільки й може скаржитися журналістам на свавілля Комісії з виборів депутатів Верховної Ради АРК. На думку представника глави держави, Виборчком Криму використовує технологію проведення меж округів і варіювання чисельністю у них виборців в інтересах конкретних політичних сил. Мова йде про комуністів, та їхнього лідера Леоніда Грача.

Саме голова Верховної Ради Криму комуніст Грач зумів провести на сесії місцевого парламенту такий склад кримського виборчкому, що більшість його членів – його політичні прихильники, причому голова комісії – Іван Поляков і не приховує свого ставлення до спікера. Колишній міліцейський начальник пан Поляков одразу взяв під свій контроль усі передвиборчі процеси. І тепер Анатолій Корнійчук може лише скаржитися, що перекроюванням виборчих округів, а саме це в першу чергу зробив виборчком автономії, послаблюються позиції депутатів, які успішно працювали у нинішній Верховній Раді АРК. Крім того, змінюючи межі округів Виборчком практично не враховує думку сесій районних рад, що призвело до виникнення в деяких районах конфліктних ситуацій. Анатолій Корнійчук навів приклад судових позовів до ЦВК Криму Красноперекопської і Роздольненської райрад, які зараз розглядаються в одному з місцевих судів Симферополя.

Голова Центрвиборчкому Криму Іван Поляков каже, що це для нього не проблема: “Що стосується суду – це право громадян до нього звертатися, але не в компетенції суду створювати виборчі округи і підказувати нам куди і яку вулицю, чи яку сільраду нам передавати. Це виняткова компетенція Виборчої комісії АРК”, - заявив її голова Іван Поляков.

Комісія не тільки порізала округи, де раніше обиралися відомі кримські політики, які перебувають в опозиції до Леоніда Грача. Вона практично відкинула пропозицію Президента України Леоніда Кучми взяти до уваги так званий кримськотатарський фактор, тобто сформувати виборчі округи з урахуванням місць компактного поселення кримських татар. Тепер Меджліс апелює до президента і Центрвиборчкому України. А до прокуратури Криму скаржаться дев’ять громадських і політичних організацій півострова, які знайшли зо два десятки порушень у діях кримської виборчої комісії. З прокуратури поки відповіді немає. А от Центрвиборчком Криму на всі закиди реагує стандартно – жодних порушень у його діях немає, а скарги і протести – це тиск на комісію. Що ж, чинне в Криму виборче законодавство, як стверджують фахівці, справді настільки суперечливе і недосконале, що дозволяє місцевому начальству тримати під повним контролем виборчу комісію і зробити з неї свій політичний інструмент. А поки що кожне засідання ЦВК автономії проходить під пильним контролем 1-го віце-спікера місцевого парламенту, комуніста Юрія Корнилова

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG