Доступність посилання

ТОП новини

США розширюють військову присутність у регіоні Середньої Азії


США розширюють військову присутність у регіоні Середньої Азії

Прага, 10 січня 2002 – У зв’язку з антитерористичною операцією, із триваючою нестабільністю в Афганістані і з огляду на стратегічну важливість регіону Центральної Азії Сполучені Штати мають намір зміцнити тут свою військову присутність, яка мала би послужити справі політичної та соціально-економічної стабілізації регіону.

Військові аналітики вважають розширення американської військової присутності в Афганістані і сусідніх країнах надзвичайно важливим фактором стабільності і спокою. Перші дні афганського тисчасового уряду показали, що нове керівництво неспроможне повести боротьбу із рештками загонів талібану і терористичної організації Аль-Кайда, а британські миротворчі сили утримуються тут лише завдяки повітряній підтримці американської авіації. Першим кроком або, як зазначають коментарори газети «Нью-Йорк таймс» Ерік Шміт і Джеймс Дао, символом довготермінової присутності США в регіоні може послужити прибуття до Кандагара підрозділів 101-ї повітряної дивізії США, які ведуть боротьбу проти решток талібану та Аль-Кайди. У районі місцевого аеропорту розміщено 1500 морських піхотинців, для яких буде збудовано окреме військове містечко із власною базою постачання, включно з автономними установками для фільтрування питної води. У випадку потреби протягом короткого часу кількість військовослужбовців на цій базі можна буде подвоїти. Основа подібної бази вже існує в районі аеропорту Баграм неподалік від Кабула.

Серед інших військових об’єктів у регіоні американські підрозділи будують транзитну базу на території Киргизії, на якій можна буде розмістити 3000 військовослужбовців, військові літаки і допоміжну військову техніку. Крім основного завдання, тобто боротьби з рештками загонів талібану і Аль-Кайди, американські й союзницькі сили виконуватимуть низку інших функцій, в тому числі допомагатимуть у діяльності міжнародних гуманітарних організацій, а також готові будуть прийти з допомогою країнам тамтешнього регіону, зокрема Узбекистанові й Киргизії. Американські інженерні підрозділи вже нині працюють над відновленням доріг, комунікаційних споруд і складів в Узбекистані й Пакистані, зокрема у районах розміщення американських підрозділів.

Пентагон схвалив також пропозицію командуючого антитерористичною опрерацією в Афганістані генерала Тома Франкса про розміщення у північній частині Арабського моря двох авіаносців і кількох тисяч військовослужбовців. Формально вимога охоплює термін до кінця березня, однак, із можливістю продовження цього терміну на кожні наступні три місяці. На інших сухопутних базах теж передбачена ротація військових підрозділів від кожних трьох до шести місяців. Тобто після певного терміну замість попередніх сюди прибуватимуть наступні підрозділи. Військові аналітики зазначають при цьому, що довготермінова військова присутність Сполучених Штатів і їхніх союзників в Афганістані й сусідніх країнах може викликати занепокоєння з боку Москви і Пекіна, а також роздратування серед афганських місцевих лідерів, які завжди нерадо бачили іноземну присутність. Проте, як зауважують оглядачі, лише завдяки військовій присутності західних союзників можна буде покласти край терористичній діяльності ісламських екстремістських груп, міжусобицям, хаосові і стражданням цивільного населення, яке постійно поповнює лави біженців, що шукають притулку переважно у західних країнах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG