Доступність посилання

ТОП новини

Федеральне бюро розслідувань заарештувало понад тисячу осіб у ході пошуків терористів


Федеральне бюро розслідувань заарештувало понад тисячу осіб у ході пошуків терористів

Федеральне бюро розслідувань заарештувало понад тисячу осіб у ході пошуків терористів. Те ж таки ФБР розшукує шість тисяч візитерів з Близького Сходу, головно мусульман, що, як то кажуть,зловжили американською гостинністю і залишилися у Сполучених Штатах після того, як закінчився термін туристичних віз. Ніхто не приховує, що ці заходи тісно пов’язані з боротьбою проти міжнародного тероризму. Внаслідок нападу ісламських терористів на Нью-Йорк і Вашінгтон одинадцятого вересня минулого року загинуло понад три тисячі чоловік. Американські правоохоронні органи нині опитують п’ять тисяч мусульман – гостей Сполучених Штатів – чи вони не мали контактів з членами терористичної мережі бін Ладена. І от на тлі цієї напруженої ситуації, коли більшість американців демонструє патріотичне піднесення й гордість – державні прапори різних розмірів можна побачити нині скрізь – від вікон будинків до автомобільних антен, навіть на колисках немовлят, коли арабські громадські та релігійні організації в Америці скаржаться на дискримінацію, на виокремлення мусульман із загалу - у цей час Американська спілка захисту громадянських свобод розіслала на адреси консулатів десятьох близькосхідних країн, таких як Йорданія, Ліван, Саудівська Аравія, Морокко, Йємен, Пакистан листа з пропозицією допомоги громадянам цих країн, заарештованих у Сполучених Штатах. У листі зокрема говориться: “Ми особливо зацікавлені у виявленні випадків зловживаннь з боку нашого уряду і у веденні систематичних судових позовів з метою покласти край антиконституційній практиці”. Багато хто в Америці, особливо консервативно наставлені громаддяни, м’яко кажучи, не плекають симпатій до Американської спілки захисту громадянських свобод. Вони навіть звинувачують активістів організації у браку патріотизму. Але ніхто не піддає сумніву засадниче право на свободу слова, що його гарантує й обстоює конституція Сполучених Штатів. Махмуд Аллам, генеральний консул Єгипту в Нью-Йорку, отримавши листа, насамперед запитав, чи ця організація не заборонена у Сполучених Штатах. Дипломат ніяк не міг второпати, що можна бути американцем і критикувати дії власного уряду, та ще й під час війни.

Американська спілка захисту громадянських свобод заснована 81 рік тому і традиційно обстоює права іммігрантів. Це потужна організація із щорічним бюджетом близько 50 мільйонів доларів, здебільшого зібраних завдяки індивідуальним пожертвам. Керівники організації кажуть, що ніколи раніше вони не докладали таких систематичних зусиль з метою кинути виклик власному урядові шляхом контактів з іноземними дипломатичними представництвами. Ентоні Ромеро, син іммігрантів з Пуерто Ріко, випукскник юридичної школи Принстонського університету, виконавчий директор Американської спілки захисту громадянських свобод, каже репортерові: “Ми прагнемо, щоб нинішні зусилля уряду поборювати тероризм не призвели до підважування засадничих прав і свобод, які становлять фундамент нашої демократії”.

Адвокати спілки аналізують арешти людей близькосхідного походження і роблять усе, цитую Ромеро, “щоб із цими людьми поводилися у цілковій відповідности до американського закону”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG