Доступність посилання

ТОП новини

Поромна переправа “Іллічівськ – Поті – Батумі”


Поромна переправа “Іллічівськ – Поті – Батумі”

Одеса, 16 січня 2002 - Три роки тому президенти України та Грузії підписали Декларацію “Про розвиток особливих партнерських відносин між Україною та Грузією” та десятирічну програму економічної співпраці.

Таким чином був закладений новий політико-економічний грунт стосунків між цими двома країнами.

Поромна переправа “Іллічівськ – Поті – Батумі” є одним з пунктів реалізації цієї програми, і показники її роботи характеризують реальність визначених планів та ступінь їх виконання. Щоб переконатися у цьому, достатньо подивитися на ці результати за минулий рік.

У 1998 році поромні перевезення між берегами України та Грузії склали 48 тисяч тонн, а вже через рік після початку роботи Програми співпраці було вже 303 тисячі тонн перевезень. У 2000 році товарообіг на цьому напрямку значно зріс. Поромна переправа стала потужним фактором розвитку економічної співпраці між країнами ГУУАМ, можливістю нарощування виробництва для багатьох українських та грузинських підприємств.

Судноплавна компанія “Укрферрі”, штаб-квартира якої розташована в Одесі, перевезла до ринків Грузії та Закавказзя зернові, металовироби, різноманітне обладнання. У свою чергу, великою прихильністю українців користуються вина та мінеральні води з Грузії, зокрема відому “Боржомі”.

За словами прес-секретаря Асоціації судновласників України Олександра Федорова, “Пасажирські каюти поромів “Укрферрі” теж завжди переповнені. У зв’язку з цим необхідно відзначити і соціальний фактор існування регулярної поромної лінії. Контакти між мешканцями грузинського та українського Причорномор’я з кожним днем зростають. Цьому процесу могло б сприяти встановлення офіційних зв’язків між Аджарією та Одещиною, які з’єднані між собою і поромним мостом, і вже кількома варіантами співпраці. Над реалізацією цього проекту наразі працюють керівництво Аджарії, Одеської обласної держадміністрації та Генерального консульства Грузії в Одесі”.

Є підстави сподіватися, що у 2002 році взаємини між цими регіонами двох країн будуть підтверджені офіційними документами та ефективними програмами співпраці.

Найімовірніше, результати роботи Судноплавної кампанії “Укрферрі” були б набагато кращими, якби у березні 2001 року працівники одеського УБОЗу не конфіскували для так званої “перевірки” важливі фінансові документи. Партнери “Укрферрі” ніколи не сумнівалися у професіоналізмі керівництва та працівників кампанії, а за дев’ять місяців перевірки у цьому переконалися фахівці органів контролю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG