Доступність посилання

ТОП новини

Що стоїть за ухваленням у першому читанні законопроекту про лазерні диски, чи потягне це запоровадження санкцій з боку США


Що стоїть за ухваленням у першому читанні законопроекту про лазерні диски, чи потягне це запоровадження санкцій з боку США

Київ, 17 січня 2002 - Сьогодні на сесії Верховної Ради України парламентарії ухвалили у 1-му читанні законопроект про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів господарювання, пов’язаної з виробництвом, експортом, імпортом дисків для лазерних систем зчитування. За це рішення віддали свої голоси 236 депутатів. Пропрезидентські фракції Трудової України,зелених, СДПУ(О), Демсоюзу, Регіонів України та НДП взагалі не брали участь у голосуванні.

То чи можна вважати,що із таким кроком парламенту скресла крига, врешті-решт, у багатомісячній боротьбі за правове регулювання виробництва і реалізації лазерних дисків?

Зробімо екскурс у минуле цієї проблеми. Сполучені Штати Америки упродовж тривалого часу стверджували і стверджують - із 3-х мільйонів дисків, які щорічно випускають українські виробники, половина є піратськими.

Приголомшені таким фактом, американці вдаються до перманентного тиску на Україну. Вони вимагають від України ухвалення законодавчих актів стосовно регулювання виробництва й реалізації лазерних дисків. Депутати розробили такий документ, це саме зробив і уряд. Яка різниця між двома законопроектами? Урядовим варіантом передбачалося поставити вітчизняних виробників оптичних дисків у жорсткі рамки контролю.

Пропонувалося , зокрема, утворити спец підрозділ МВС із контролю за виробниками, запровадити позапланові раптові перевірки підприємців, а за порушення законодавства мало б застосовуватися суворе покарання аж до позбавлення волі. Головне ж – урядовці хотіли,щоб ліцензувався увесь процес виробництва дисків – і інструмент для виготовлення , і обладнання і таке інше.

Певна річ, депутати не могли пристати на такі суворі позиції, тим паче, що окремі з них причетні до металургійних оборудок. Тож розробили пом’якшений варіант документа. Який і підтримали. Ключове положення – це те,щоб ліцензувати тільки кінцевий продукт, себто самі диски. Серед розробників законопроекту – комуніст – Володимир Декалін. Саме тому комуністи, що категорично були проти закону і категорично не сприймають політику США, проголосували за нього.

Петро Симоненко:

«Ми виступаємо і про це неодноразово заявляли, що ми за те,щоб дійсно захистити інтелектуальну власність в Україні. Але ми також виступаємо і за те,щоб захистити власного виробника , в тому числі і тих,хто виробляє програмну продукцію.»

Міністр освіти і науки Василь Кремінь також схильний вважати рішення сесії кроком уперед у тривалій боротьбі за правове регулювання виробництва дисків. І це добре з одного боку. Але з другого - ...

КРЕМІНЬ: «Цей документ потребує доопрацювання. Я сподіваюся,що ми зможемо разом доопрацювати його до 2-го читання так, щоб він відповідав і національним інтересам, і юридичним нормам міжнародного простору. Мені важко говорити, якою буде дія з боку США, чи вони запровадять санкції, чи очікуватимуть із ними до ухвалення документа у 2-му читанні. Я хотів би сподіватися,що США пристануть на другу позицію.»

Однак фахівці кажуть,що із ухваленням законопроекту Україні не вдасться уникнути санкцій.

Говорить депутат-економіст, член комітету із банківської Діяльності Валерій Альошин:

«Однак питання торговельних санкцій щодо України у зв’язку із неухваленням законодавчих норм залишається невирішеним. Ухваленим законопроектом не можна досягти скасування торговельних санкцій. Проблема наших експортерів, металургів, хіміків, працівників легкої і текстильної промисловостей залишається. Її треба розв’язувати. І можна це зробити тільки ухваленням такої процедури контролю за виробництвом дисків, яка зніме усі підозри щодо можливостей виробництва в Україні контрафактної продукції.Санкції – це завжди важель політичний. Це як результат того,що політичний діалог вичерпався. Сьогодні ситуація у парламенті довкола законопроекту може спровокувати запровадження санкцій.»

Отже, Україні тепер залишається хіба що чекати на реакцію США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG