Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна спільнота готується допомогти Афганістанові


Міжнародна спільнота готується допомогти Афганістанові

Прага, 17 січня 2002 – Афганістан у четвер відвідав державний секретар Сполучених Штатів Америки Колин Пауел. США обіцяють Афганістанові таку бажану там підтримку й допомогу на тривало.

Візит держсекретаря США Колина Пауела до Кабула – перший такого рівня за останні 25 років – тривав лише кілька годин, але його вже називають історичним. Вислухавши тимчасового керівника Афганістану Хаміда Карзаї, глава американської дипломатії пообіцяв, що Вашинґтон не облишить понівечену двадцятилітньою війною країну напризволяще й підтримає її в відбудові.

Афганці непокояться, що США після повної перемоги над рештками талібів можуть відійти, як то вже було по 1989 році, коли підтримувані Вашинґтоном моджахеди змусили радянські війська до відступу.

«Ми просимо, – сказав Карзаї, звертаючись до Пауела, – про партнерство, яке тривало б набагато довше, яке повернуло б Афганістан його народові, щоб … привести народ Афганістану до добробуту й свободи самому обирати свою владу, щоб країна повернулася до світової спільноти стабільним і сильним її членом».

Відповідь не розчарувала афганського керівника: «Ми будемо з вами і в нинішній кризі, і в майбутньому, – заявив державний секретар США. – Ми твердо вирішили зробити все можливе, щоб допомогти вам у цей час переходу до нового Афганістану, в якому люди зможуть жити в мирі й безпеці, ростити дітей і мріяти про краще майбутнє».

Пауел підтвердив, що його країна зробить і «істотний» фінансовий внесок у відбудову Афганістану на конференції донорів, яка відбудеться в Токіо на початку наступного тижня. Сполучені Штати також найближчими днями звільнять заморожені дотепер афганські кошти, що їх було заблоковано раніше за рішенням ООН. У середу Організація Об’єднаних Націй ухвалила резолюцію, що скасувала попередні санкції проти країни, які були накладені, коли Афганістаном керували таліби, й запровадила їх проти терористичної мережі Осами бин Лядина та решток руху Талебан.

Не відстає й Японія, яка приймає майбутню міжнародну допомогову конференцію. Колишня верховний комісар ООН у справах біженців, а тепер спеціяльний посланець японського уряду Садако Оґата повернулася в середу до Токіо з ознайомчої поїздки до Афганістану; на її думку, Японія мала б надати 20 відсотків від усіх коштів, потрібних для відбудови Афганістану протягом першого року.

Чверть коштів на середньотермінові програми відбудови збирається запропонувати Європейський Союз – про це заявив комісар ЄС у зовнішніх справах Крис Паттен в інтерв’ю японській газеті Асахі Сімбун.

Скільки ж загалом потребуватиметься грошей на відбудову Афганістану, наразі не ясно. ООН, Світовий банк і Азійський банк розвитку оцінюють ці потреби в 15 мільярдів доларів протягом 10 років; афганські урядовці називають цифри від 22 до 45 мільярдів доларів на той самий термін.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG