Доступність посилання

ТОП новини

Світовий банк закликає надати негайну фінансову допомогу Афганістанові. Конференція країн-донорів у Токіо


Світовий банк закликає надати негайну фінансову допомогу Афганістанові. Конференція країн-донорів у Токіо

Прага, 18 січня 2002 – Від наступного понеділка в Токіо розпочинається конференція представників країн-донорів, які мали б визначити розміри і терміни надання фінансової й економічної допомоги Афганістанові. Тим часом, з огляду на катастрофічну ситуацію тимчасового афганського уряду, Світовий банк закликав західні країни надати негайну фінансову допомогу Кабулові.

Останнім часом провідні західні країни, зокрема Сполучені Штати і країни Європейського союзу, як, зрештою, і деякі мусульманські країни пообіцяли надати фінансову й економічну допомогу для відбудови Афганістану, зруйнованого радянською окупацією і пізнішою громадянською війною. Попри приблизні попередні оцінки ООН та інших міжнародних інституцій, потреби і розміри фінансової допомоги Афганістанові мали б визначити учасники наради країн-донорів, яка розпочнеться 21 січня, тобто наступного понеділка в Токіо. У конференції беруть участь делегати країн Європейського союзу, Сполучених Штатів, Саудівської Аравії і Японії. Фахівці зі Світового банку, Програми розвитку ООН та Азійського банку розвитку минулого тижня підготувати звіт, згідно з яким для відбудови Афганістану потрібно буде надати протягом наступних 10-ти років принаймні 15 мілярдів доларів. Якщо взяти до уваги додаткові видатки крім призначених на відбудову інфраструктури, підприємств і сільського господарства, то ця сума мала би сягнути понад 20 мільярдів доларів. Ідеться передусім про розмінування значних просторів Афганістану і про викорінення виробництва наркотиків. Ця країна, як підкреслюють фахівці, залишається на першому місці у світі за кількістю нерозмінованих полів ще з часів радянської окупації. Досі, тобто до американської воєнної операції в Афганістані, щомісяця тут гинули від мін або зазнавали скалічень від 150 до 300 людей. Афганістан залишався головним виробником і постачальником до західних країн опіуму, який служить сировиною для виробництва одного з найсильніших наркотиків героїну. Опіум був головним джерелом прибутків для режиму талібан.

Однак, нині, напередодні конференції в Токіо, як підкреслюють оглядачі, Афганістан вже став на грані катастрофи. Виступаючи перед журналістами у Вашінгтоні, президент Світового банку Вольфенсон заявив, що тимчасовий уряд Карзаї вже після перших тижнів опинився на грані розвалу і не має можливості оперувати через брак фінансових засобів. Економічна й торговельна діяльність спаралізована. Нема жодної мови про прибутки із оподаткування або з інших джерел. У країні процвітає лише нелегальна торгівля зброєю і бандитизм. Тимчасовий уряд фактично не має жодного контролю над провінціями, які залишаються у руках місцевих ватажків. Урядова поліція, як, зрештою, члени тимчасового уряду не отримують місячної зарплати, бо обіцяні із Заходу кошти поки що не надійшли. Світовий банк у зв’язку з цим закликав країни-донори крім основної допомоги на майбутнє узгодити справу надання негайної фінансової допомоги тимчасовому урядові в Кабулі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG