Доступність посилання

ТОП новини

Конференція країн-донорів Афганістану розпочалася в Токіо


Конференція країн-донорів Афганістану розпочалася в Токіо

Прага, 21 січня, 2002 - Сьогодні в Токіо розпочалася дводенна конференція держав-донорів з питань відбудови Афганістану. Генеральний секретар ООН Коффі Аннан висловив сподівання, що світовій спільноті вдасться зібрати 10 мільярдів доларів, які мають надійти до Афганістану впродовж наступних п’яти років.

Керівник тимчасової адміністрації Афганістану Гамід Карзай закликав учасників конференції якомога швидче надати фінансову допомогу новій афганській владі. “Допоможіть нам розпочати нове життя. Допоможіть нам знову стати на ноги, щоб створити країну, зберігаючи власні цінності і традиції, а це, у свою чергу, допоможе світовій спільноті у справі миру та боротьби з тероризмом,” - зазначив афганський лідер.

Зі свого боку, учасники конференції вже називають конкретні суми допомоги. Державний секретар Сполучених Штатів Коллін Пауелл оголосив, що починаючи з цього фіскального року американці надаватимуть Афганістану 296 мільйонів доларів щороку. Водночас американські урядовці вказують на високу вартість своєї військової кампанії проти талібану і сподіваються, що головний тягар витрат на відбудову Афганістану ляже на плечі інших держав.

За інформацією з Токіо, Європейський Союз готовий надати афганцям півмільярда доларів. У списку донорів також Велика Британія, Німеччина і Японія, яка теж називає півмільярдну суму. Ще 220 мільйонів доларів обіцяє дати Саудівська Аравія, 100 мільйонів Індія, 40 Австралія.

Водночас зрозуміло, що майбутнє Афганістану залежить не стільки від суми зібраних грошей, а від того як їх витрачатимуть. Гамід Карзай у своєму виступі пообіцяв гарантувати прозорість усіх виплат, боротися з корупцією, ліквідувати залежність країни від наркоторгівлі. А ще - будувати нові школи, лікарні і дороги, дбати про права жінок. Потрібні гроші і на те, аби позбутися протипіхотних мін, переселити біженців. Афганський керівник при цьому висловив побоювання, що його уряд швидко втратить довір’я серед населення, якщо не зможе платити зарплати своїм службовцям.

Загалом експерти підрахували, що відбудова Афганістану триватиме щонайменше 10 років і коштуватиме 15 мільярдів доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG