Доступність посилання

ТОП новини

Чотири мільони українців щороку перетинають кордон з Польщеюу пошуках заробітків. Це найновіші цифри, подані польськими офіційними джерелами


Чотири мільони українців щороку перетинають кордон з Польщеюу пошуках заробітків. Це найновіші цифри, подані польськими офіційними джерелами

Варшава, 21 січня 2002 - При цьому українці вважаються найбільш законослухняними іноземцями, які перебувають на території Польщі - лише дві тисячі з чотирьох мільонів порушують польскі закони. Як Україна може скористатися з такої статистики?

З порядку денного польсько-українського стратегічного партнерства ніхто не знімав питання про застосування в Україні польського досвіду інтеграції в європейські структури. Так само, як ніхто не уневажнював ,наприклад, спільну польсько-українську комісію для справ інтеграції в європейські струкутури, яку заложив у 98 році тодішній міністр закордонних справ України Борис Тарасюк. Зараз, коли йдеться про наповнення новим змістом, висловлюючись бюрократичною мовою, польсько-українського співпробітництва, не треба вигадувати велосипеда – можна просто-напросто згадати колишні занехаяні ініціативи. І приміром, застосувати польський досвід асоційованого членства в Євросоюзі. А Польща є асоційованим членом вже понад десять років і має добре вироблені механізми співпраці в цих рамках . Мають поляки також колосальний досвід того, як користати з асоційованого членства для потреб своїх громадян. Ось найсвіжіший приклад – зараз поляки залагодили легальну сезонну працю для некваліфікованих робітниць у Іспанії. Три з половиною тисячі польок з регіонів найбільшого безробіття поїдуть легально збирати трускавки та цитрусові до Іспанії. В умовах, коли безробіття у Польщі сягнуло шістнадцяти відсотків – це добра підмога для багатьох бідних сімей.Полька зароблятиме в день 26 євро на збиранні трускавок і 25 євро на збиранні цитрусових..Це виходить близько двох з половиною тисячі євро в місяць.Для порівняння : ті польки, які збираються 1 лютого виїхати на заробітки до Іспанії, вже наймають українок, які в той час будуть працювати на їхніх господарствах – доглядати дім, дітей, городи.Тож ось – українкам у Польщі платять один долар в годину . Бачите, яка різниця. До того ж польки в Іспанії працюватимуть легально. Українки в Польщі - ,нелегально з усіма висновками , що звідси випливають, – себто, ні відпусток, ні вихідних, ні соціальних забезпечень плюс життя під постійним стресом видворення.Не без того, аби польські власті не знали про величезну кількість українок, які працюють домогосподарками, нянями в польських родинах. Скажу таке – середньої руки перукарка у Варшаві обов’язково має вдома прислугу – українку. Самі поляки кажуть – якщо наші власті знають, що українок ми так чи інакше наймаємо на працю, бо це дешево і українки добрі господині, то чому не зробити, аби це було легально.Словом, питання про збільшення квот українців, які мають право легально працювати в Польщі могло б стати черговим конкретним моментом у наповненні реальним змістом польсько-українського стратегічного партнерства. Тим паче, що для цього буде незабаром добрий привід – готується візит прем’єр-міністра Польщі Лєшка Міллєра в Україну, який попере,дньо , як повідомляють польські джерела, може бути зреалізований наприкінці лютого.

Отож, коли ми так наполегливо говоримо про польський досвід інтеграції в Євросоюз, то нехай такий досвід дасть щось , чим можна вже зараз полегшити життя сотням тисяч українських заробітчан у Польщі.А зробити це просто - виторгувати в поляків місця нехай посезонної але легальної праці для українок, так як поляки зробили це у випадку з іспанцями.Може це декому виглядатиме надто дрібно,мовляв,йдеться про питання стратегічні, цифри, одначе, які ми навели , про чотиири мільйони українців, які щороку перетинають кордон з Польщею, - це таки мабуть , не дрібниці. Це суттєвий факт реального стану речей і його треба брати до уваги в великій політиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG