Доступність посилання

ТОП новини

Українському зростанню загрожують російські податки


Українському зростанню загрожують російські податки

Прага, 21 січня 2002 - На тлі розмов про тіснішу економічну співпрацю з Росією відбувається різке падіння українського експорту до цієї країни. Оскільки Росія залишається найбільшим зовнішнім ринком для українських товарів, падіння експорту до Російської Федерації, на думку західних експертів, швидко призведе до зменшення темпів зростання української економіки.

Минулого року, за даними уряду, українська економіка зросла на вісім з половиною відсотків. Приблизно половину із того, що було вироблено в Україні, було продано на екпорт, і якби не добрі умови збуту українських товарів за кордоном, зростання було би вполовину меншим. Але у другій половині 2001 року умови для українського експорту погіршилися, передусім на головному її ринку – в Росії. І тепер західні експерти прогнозують, що розвиток української економіки у 2002 році помітно уповільниться, точніше зростання буде вдвічі меншим – між чотирма і п’ятьма відсотками від валового внутрішнього продукту.

Під час останньої прес-конференції у Києві посол Російської Федерації Віктор Чорномирдін заявив, що товарообіг між Росією і Україною минулого року склав 12 мільярдів доларів, а його потенціал посол оцінює у 50 мільярдів. Але прогноз російського дипломата йде врозріз із реальними діями російського уряду, спрямованими на обмеження українського експорту.

«Кількість українських товрів, проданих в Росії, пішла на спад після запровадження Росією 20% податку на додану вартість на українські товари у липні 2001 року», - говорить експерт американської дослідницької компанії Планекон Збишко Табернацький. Він додає, що у комібнації зі запровадженням квот на продукти української металургійної промисловості, цей корк Росії призвів до понад 30% падіння українського експорту за результатами третього півріччя, найновіших даних на цей час.

Експерти зазначають, що останнього разу подібне драматичне падіння українського експорту до Росії відбувалося у 1998-99 роках, але тоді воно пояснювалося глибокою фінансовою та економічною кризою в Російській Федерації. Нині ж іншого посянення, ніж захист російського ринку від українських конкурентів, дослідники не пропонують.

«Вплив падіння продажів в Росії може мати значні наслідки для України, - говорить Збишко Табернацький. – Адже на російський ринок припадає чверть всього українського експорту».

Також протягом другої половини минулого року помітно скоротився продаж українських товарів на американському ринку. Тут зіграли свою роль високі антидемпінґові тарфифи, що їх Сполучені Штати наклали на українську металургійну продукцію. Накладення санкцій практично закрило американський ринок для українських металургів. А втрати експортерів від нових санкцій, пов’язаних з недостатнім захистом в Україні прав інтелектуальної власності, оцінюються експертами від 400 до 500 мільйонів доларів. Ці втрати також вдарять по показних зростання української економіки, хоча і меншою мірою, бо Сполучені Штати, на відміну від Росії, не лише не є головним торговельним партнером України, а й не входять у число найважливіших експорних ринків для України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG