Доступність посилання

ТОП новини

Арешт директора Мінського тракторного заводу викликав припинення цього підприємства


Арешт директора Мінського тракторного заводу викликав припинення цього підприємства

Мінськ, 22 січня 2002 - Сьогодні останній день, коли буде працювати Мінський тракторний завод, директора якого Михайла Лявонава заарештували за звинуваченням у хабарництві та фінансових махінаціях. Речник тракторного заводу Вадим Біцан заявив, що ті гроші, які залишилися, дозволять працювати тільки до 22 січня. Він додав, що серйозні проблеми цього заводу розпочалися тільки після порушення кримінальної справи проти його гендиректора. На арешт Михайла Лявонава та на порушення ще кількох справ проти службових осіб підприємства відреагували як постачальники заводу, так і покупники його продукцію.

Раніше Мінський тракторний завод звичайно одержував попередню платню за свою техніку, а тепер, наприклад, Туркменія відмовилася перераховувати гроши за 1 тисячу тракторів марки "Бєларус" - вона обіцяє заплатити лише після того, як отримає трактори.

Завод, на якому працює понад 20 тисяч осіб, вже не працював два дні минулого тижня - 17 та 18 січня. "Завод так ніколи не працював", - сказав його речник Вадим Біцан. він повідомив, що поки що незаарештовані керівники підприємства зверталися до міської влади Мінська, до міністерства промисловості Білорусі та уряду, які нібито обіцяли допомагати заводові. Але реакції на ці звернення не було. Один з урядових чиновників заявив наступне: "Запитайте Лукашенку, що тепер робити з тракторним заводом".

Зараз на заводі триває збирання підписів у підтримку Михайла Лявонава. Робітники почали підписувати відповідний лист після того, як прокуратура висунула директору заводу звинувачення в отриманні хабаря та зловживанні службовим становищем.

Раніше в Мінську було арештовано директора заводу холодильників "Атлант" Леонід Калугін, якого нещодавно прокуратура вирішила направити до психіатричної лікарні, та начальник Білоруської залізниці Віктор Рахманько. Коли арештували останнього, президент Аляксандр Лукашенка оголосив: "На черзі ще осіб 15". Білоруська опозиція та незалежна преса заявляє, що після вересневих президентських виборів Лукашенка розпочав хвилю репресій проти директорського корпусу, який може заважати приватизації їх підприємств.

Майже щодня надходять повідомленні про нові арешти. В Гомелі зміщено під варту керівників місцевого жиркомбінату. Їх теж звинувачують у зловживанні повноваженнями та службовим становищем. Нібито комбінатові завдали шкоди на суму 600 тисяч доларів через підписання контрактів на постачання каустичної соди, що потрібна для виробництва мила.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG