Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний Валютний Фонд відклав на невизначений термін розгляд питання про виділення Україні чергового траншу за програмою EFF


Міжнародний Валютний Фонд відклав на невизначений термін розгляд питання про виділення Україні чергового траншу за програмою EFF

Київ, 24 січня 2002 - Офіційною причиною такого рішення стала невирішеність офіційним Києвом проблеми компенсації із державного бюджету податку на додану вартість експортерам. Неофіційно – МВФ чекає результатів парламентських виборів і кредитування за програмою EFF буде відновлено вже у березні.

У вересні минулого року МВФ після півторарічної перерви виділив Україні 375 мільйонів доларів за програмою розширеного фінансування. Пізніше – у листопаді, під час відвідин Києва керівник місії МВФ Джуліан Беренгаут навіть оголосив про те, що наступний транш надійде до української держави у січні дві тисячі другого року. Однак, попри очікування, рада директорів МВФ, відтермінувала розгляд цього питання.

Причиною цього, як зазначив перший заступник керівника представництва міжнародного Валютного Фонду в Україні Богдан Лисоволик, є дві обставини. Одна із них – відшкодування ПДВ експортерам, яка набула актуальності упродовж 9 місяців минулого року. За його словами, заборгованість, що яка виникла за цим податком у 2001 році, поступово перетворюється для експортерів на ще один податок – з обігу.

Богдан Лисоволик каже, що та система, яка нині існує із відшкодуванням ПДВ, дозволяє посадовцям, у тому числі і податківцям, адміністративно впливати на те, у якому порядку і кому повертати податок на додану вартість. А загалом, причини відтермінування надання Україні чергового траншу Богдан Лисоволик бачить такі:

“Причиною цього є відсутність згоди з урядом України щодо вирішення наступного питання: повернення заборгованості експортерам з податку на додану вартість. Друга проблема – існування бюджетного дисбалансу на 2002 рік у зв’язку з неухваленням статті 48 проекту бюджету на поточний рік”.

Прем’єр-міністр Анатолій Кінах вимоги МВФ вважає свідченням неоднозначного і іноді алогічного підходу міжнародних фінансових організацій до умов співпраці із Україною. За його словами, свого часу уряд під тиском МВФ скасував нульову ставку ПДВ на енергоносії, який суттєво знизив платоспроможність суб’єктів української економіки і призвів до серйозного дисбалансу щодо надходжень податку на додану вартість і відшкодування від’ємного сальдо із державного бюджету.

Заступник голови податкової адміністрації Олексій Шитря каже, що справді в Україні існують певні проблеми із застосуванням податку на додану вартість, але, на його думку, будь-яке втручання у порядок стягнення чи відшкодування ПДВ може мати негативні наслідки.

Завідувач відділу Інституту світової економіки і міжнародних відносин Олексій Плотников не виключає, що причиною відкладення Міжнародним Валютним Фондом питання про продовження фінансування України, лежить саме у політичній площині. Хоча у даному випадку, як він вважає, претензії МВФ щодо порядку відшкодування ПДВ при експорті, цілком вважати поважною причиною для відтермінування надання чергового траншу.

Пан Плотников продовжує:

“З точки зору міжнародних інституцій в економіці України панує адміністративний важіль. Тобто виявляється, що держава і конкретні структури (такі, як податкова адміністрація) вирішують, повертати чи не повертати кошти певній економічній структурі. Це розглядається, як наджорстке втручання в економіку України з боку державних структур”.

Богдан Лисоволик відкидає політичні мотиви відтермінування МВФ надання Україні чергового траншу. Він зазначив: ”МВФ не має жодного політичного підтексту в цих питаннях.”

Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Тетяна Іляшенко переконана, що проблема відшкодування ПДВ експортерам є внутрішньою проблемою України і аж ніяк не торкається стосунків української держави та МВФ.

Цього року уряд та Нацбанк планують отримати від Міжнародного Валютного Фонду три транші за програмою EFF на загальну суму 550 мільйонів доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG