Доступність посилання

ТОП новини

Литва, Польща й навіть Росія не хочуть, щоб участь у розв’язанні калініградської проблеми брала Білорусь


Литва, Польща й навіть Росія не хочуть, щоб участь у розв’язанні калініградської проблеми брала Білорусь

Мінськ, 25 січня 2002 - Офіційний Мінськ знов опинився в центрі кількох міжнародних скандалів: колишньому главі групи ОБСЄ в Білорусі відмовилися видати в’їзну візу, досі немає білоруської згоди на призначення нового глави цієї групи, делегація Парламентської асамблеї ОБСЄ скасувала запланований візит до Білорусі, а ще Мінськ спробує посварити Литву та Польщу.

Глави урядів Литви, Польщі та Росії вирішили провести в березні трьохсторонню зустріч у Калінінграді. Як повідомили з Варшави після телефонної розмови російського та польського прем’єрів, Москва бажала організувати чотирьохсторонню зустріч за участю білоруського прем’єр-міністра, проте для Литви ця пропозиція сталася неприйнятною. Ось як прокоментував це повідомлення директор департаменту інформації та культури МЗС Литви Пятрас Заполскас:

«Чотирьохстороння зустріч прем’єр-міністрів? Ніколи в такому форматі її можливе проведення не обговорювалося.»

Пятрас Заполскас додав, що з цієї причини неможна казати, що хтось виступив проти участі Білорусі в калінінградському форумі. Хоча російський транзит у Калінінградьску область може йти або через Польщу, або через Литву, але в обидвох випадках найкоротший шлях йде через Білорусь. Проте про цю країну ніхто не згадує.

Ображений Мінськ вирішив помститися та посварити Литву з Польщею. Нагодою для цього стала цитата з промови литовського президента Валдаса Адамкуса, який після переговорів у Вашингтоні з Джорджем Бушем заявив: "Незважаючи на бажання Лукашенки продемонструвати світові свою демократичність, вільний світ не має жодних ілюзій щодо цього. Порушення демократії й навіть законності в Білорусі вже не один рік непокоять всю Європу".

У відповідь на це речник білоруського МЗС Павал Латушка заявив на брифінгу, що "Литві ще треба багато чому повчитися від сусідньої Польщі - зокрема тому, яку політику проводити стосовно сусідніх держав".

Ось як на це відреагував офіційний Вільнюс:

«Литва не змінювала ніколи свою політику, завжди проводила відкриту, добросусідську політику. Я не думаю, що відбулося щось таке з литовського боку, що вплинуло б на різкі висловлення в білоруській столиці.»

Заявив Пятрас Заполскас, представник МЗС Литви. Цікаво, що при кінці минулого року Мінськ різко скритикував саме Польщу, яку тепер зробив взірцем для Литви. Шеф польської дипломатії під час зустрічі всіх міністрів закордонних справ ОБСЄ в Бухаресті сказав білоруському колегові: доки не буде виконано всі умови ОБСЄ, що було висунуто Мінськові, доки не буде знайдено зниклих людей або не буде осуджено їх викрадальників, доти Білорусь не отримає доступу до політичних салонів Європи.

Тоді білоруський міністр Михайло Хвастов відреагував на це так: «Не думаю, што Польща виступила від імені всієї Європи.»

Але Пятрас Заполскас з МЗС Литви наголошує:

«Практично вся Європа тримається одної політики. Немає двох, трьох чи ще кількох європейських політик стосовно Республіки Білорусь. Уся Європа, найбільші міжнародні орагнізації на території Європи та, я думаю, Сполучені Штати Америки триаються одної.»

Але США, що входять до Організації безпеки та співробітництва в Європі, все ж таки є голвоним критиком режиму Аляксандра Лукашенки. Мабуть, саме тому Мінськ дуже не полюбляє ОБСЄ. Цього тижня було відмовлено в білоруській візі колишньому главі групи ОБСЄ в Білорусі, німецькому послу Гансу-ГеоргуВіку, якого ще під час виконання їм обов’язків керівника групи Лукашенка оголосив шпигуном. Проте до Білорусі не може потрапити також новий глава групи ОБСЄ в Мінську, якого ще не призначено з причини відсутністі згоди білоруської влади. Діючий голова ОБСЄ - міністр закордонних справ Португалії Жайме Гама - був навіть змушений обговорити білоруську проблему з російським колегою Ігорем Івановим, що цього тижня відвідав Лісабон. Про це Радіо Свобода розповів офіційний представник голови ОБСЄ, португальський дипломат Луіш Кобасо:

«Португалія висловила свою позицію: ми дуже ухвалюємо діяльність групи та хотіли б, щоб новий глава групи був призначений якомога швидче. Отже, ми виклали Росії цю позицію, і міністр закордонних справ Іванов сказав, що нас розуміє, але тут не справа Росії вирішувати це, тому він сам не може займати якусь позицію щодо цього.»

Я також запитав Луіша Кобасо, як діючий голова ОБСЄ поставився до заяви Білорусі з вимогою змінити мандат групи ОБСЄ в Мінську, тобто позбавити її основних повноважень:

«Ми не думаємо, що саме зараз приймальний час для перегляду мандату групи. Якщо мінський уряд пов"язує дві речі - призначення нового глави та переобговорення мандату, - ми не будемо вважати це дуже продуктивним на цей момент. Це не є найбільш підходячий спосіб займатися питанням.»

Заявив Луіш Кобасо, представник діючого голови ОБСЄ. На цьому тлі голова Парламентської асамблеї ОБСЄ Адріан Северин заявив у Страсбурзі на сесії іншої парламентської асамблеї - Ради Європи - , що делегація парламентарів ОБСЄ скасувала запланований візит до Білорусі. А Мінськ так сподівався, що Білорусі можуть ще до весни відновити статус повноцінного парламенту в цих двох асамблеях. Замість того отрималася низка міжнародних скандалів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG