Доступність посилання

ТОП новини

Попри міжнародну критику, Сполучені Штати відмовляються визнати за афганськими в’язнями статус військовополонених


Попри міжнародну критику, Сполучені Штати відмовляються визнати за афганськими в’язнями статус військовополонених

Н’ю Йорк, 28 січня 2002 - Сполучені Штати не збираються вважати бойовиків, захопленимх в Афганістані, військовополоненими, ЯК ТОГО ВИМАГАЮТЬ ЧИСЛЕННІ ПРАВОЗАХИСНІ ОРГАНІЗАЦІЇ Європи, включно з країнами – союзниками Америки, такими, як, наприклад, Франція і Швеція. Американці кажуть, що таліби ніколи не були визнані солдатами, оскільки Організація Об’єднаних Націй ніколи не визнавала ісламський режим в Афганістані законним представником афганського народу. Таліби були визнані лише трьома близькосхідними країнами, та й ті відступилися, коли Сполучені Штати почали воєнну кампанію проти режиму прибічників бін Ладена. Так само не мають легального статусу члени терористичної організації Аль-Кайда, відповідальні за напад на Нью-Йорк і Вашінгтон 11-го вересня минулого року, коли загинуло понад три тисячі людей. Однак численні правозахисні організації, такі, як Міжнародна Амністія, Міжнародний Червоний Хрест та інші вимагають, щоб бойовиків, захопленних в Афганістані, вважали військовополоненими, а це одразу надавало б їм низку прав. Насамперед, право бути судимими цивільним судом, а не військовим трибуналом, заснованим для цієї мети Білим домом. Згідно Женевської Конвенції, яка визначає норми поводження з військовополоненими солдатами ворогуючих армій, вони не зобов’язані відповідати на запитання під час допитів, окрім того, що мусять подавати своє ім’я, військове звання та кадровий номер. Американці кажуть, що, по-перше, бойовики в Афганістані не мали ані військової уніформи, ані військового звання, ані взагалі будь-якої ознаки приналежності до кадрової армії. По-друге, допити талібів та терористів Ал-Кайда допомагають запобігти новим терактам на території Сполучених Штатів та союзних держав. 158 полонених з числа захоплених на полі бою в Афганістані нині перебувають на американскій войськово-морській базі Гуантанамо на Кубі, де для них побудували тимчасову тюрму.

Міністр оборони Сполучених Штатів Дональд Расмсфельд, у супроводі чотирьох сенаторів, відвідав базу в неділю 27-го січня і дійшов висновку, що з афганськими в’язнями поводяться нормально. Міністр підкреслив, що нема жодних підстав вважати їх військовополоненими. “Я цілковито задоволений умовами, в яких утримують цих в’язнів, але ми прибули сюди не з метою перевіряти умови утримання, а для зустрічі з нашими військами, щоб подякувати за те, що вони роблять”, - сказав Рамсфельд. Табір, де утримують ув’язнених, оточений колючим дротом, охорону несуть солдати-снайпери на вежах, як також військова поліція. В’язнів годують тричі на день, регулярно виводять на прогулянку.

Ричард (Дік) Чейні, віце-президент Сполучених Штатів, заявив у телевізійному інтерв’ю, що Білий Дім переконаний у тому, що афганські полонені не мають права на статус військовополонених, оскільки вони не репрезентували жодної армії, до того ж воювали проти цивільного населення. “З ними поводяться гуманно, але їх не трактуватимуть так, як ми, наприклад, трактували іракських солдатів, захоплених у полон під час війни у Перській Затоці 1991-го року”, - сказав Чейні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG