Доступність посилання

ТОП новини

Специфіка регіонального електорату напередодні виборів


Специфіка регіонального електорату напередодні виборів

Київ, 28 січня 2002 - Із наближенням парламентських виборів українські соціологи ретельно аналізують один із найважливіших чинників цього процесу – електорат. Якими є виборці– у Києві та у регіонах, іхні виборчі приорітети тауподобання, чи вірять вони взагалі у можливість щось змінити на краще за допомогою виборів. Так, фонд “ Демократичні ініціативи” та компанія “Социс” вважають, що якби вибори відбулися сьогодні, то у регіонах люди найбільше голосів віддали б блокові “Наша Україна” та Комуністичній партії України. Саме це виявили підсумки соціологічних досліджень.

Будь-які вибори значно більшою мірою робляться у регіонах, аніж у столиці. Цю одвічну технологічну істину використали у своїх дослідженнях відомі українські соціологи Ірина Бекешкіна із фонду “Демократичні ініціативи” та Ірина Демченко із компанії “ Социс”. В електоральному сенсі,вважають вони,Україна розмаїта. Це пов’язано із діяльністю партій на місцях. За словами соціологів, найбільше прихильників блоку Ющенка є у західних областях. Тільки на сході та у Криму блок “ Наша Україна” не візьме 4-х відсотків. Це якби вибори відбулися уже сьогодні- зауважують Ірина Бекешкіна та Ірина Демченко. І тут усе зрозуміло, адже електорат Ющенка – це національно-демократичний електорат. І 90 відсотків його зосереджено на заході.

Прибічників комуністичної ідеї зазвичай найбільше на півдні, у Криму та на сході. Якщо у відсотках то блок Ющенка набрав 21, а комуністи – 15 відсотків. Чи не станеться так,що комуністи випередять ющенківців і отримають перемогу , як на попередніх виборах поцікавилася я у соціологів. Ірина Бекешкіна: «Це може бути, оскільки “Наша Україна” вичерпала резерв тих,хто визначився. У комуністів же залишається висока явка . І цілком можливо,що ті ,хто сьогодні каже,що не піде на вибори через вік, хвороби, завтра думатиме інакше. Але однак мені здається,що ющенківці і комуністи або прийдуть поруч, або “Наша Україна” посяде перше місце. Тож можлива ситуація,що в Україні з’явиться сила, яка переможе комуністів.»

Аналізуючи електоральні смаки, Ірина Бекешкіна наголосила ще на одному доволі унікальному моменті – блок “За єдину Україну” ніде немає багато прихильників. Незважаючи на непоганий особистий рейтинг прем’єра Кінаха,що входить до блоку. Логічною виглядає ситуація із зеленими - вони набирають найбільше відсотків у місцях екологічних лих – це південь, Запорізька і Дніпропетровська області. “Жінки України за майбутнє” більше симпатиків мають на сході. За словами соціологів, спостерігається парадокс київського електорату. З одного боку, у столиці електорат більш освічений та кваліфікований .З другого боку – у нього найменша визначеність- чверть не збирається йти на вибори. Чверть не визначилася. Парадоксально,що мер Києва Омельченка має високий особистий рейтинг, але його блок “Єдність” навіть у столиці не набирає 10-и відсотків. Отож, виникає запитання, якою прогнозується явка на вибори. Ірина Бекешкіна:

«Завжди явка у Києві була нижчою, ніж навіть прогнозували соціологи. І на попередніх виборах компанія “Социс” намагалася з’ясувати, чому так відбувається. А відбувається це із банальної причини. Виявляється,що майже третина виборців не прийшла на вибори тому,що вони прописані в одному місці, а проживають в іншому. Їхати десь на другий кінець міста півтори години,щоб проголосувати, далеко не усі хочуть. Але я застерегла, щоб голосування за місцем проживання не скасовували, оскільки важко буде передбачити кількість зловживань. Але я вважаю,що явка буде високою. Явка завжди менша у великих містах. Це нормально. Поки що прогнозується участь у виборах так обережно за 70 відсотків.»

Соціолог Ірина Бекешкіна каже,що величезну роль відіграє обізнаність, інформаційна забезпеченість виборців. І тут також є свої парадокси. Але про це - іншим разом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG