Доступність посилання

ТОП новини

Угорський уряд перейшов від закликів боротися з відмиванням грошей в країні до конкретних дій – віднедавна він прагне залучити до цього не лише правоохоронців, а й широке коло цивільних службовців


Угорський уряд перейшов від закликів боротися з відмиванням грошей в країні до конкретних дій – віднедавна він прагне залучити до цього не лише правоохоронців, а й широке коло цивільних службовців

Будапешт, 28 січня 2002 – В урядовій постанові, зокрема, наводиться чіткий перелік посадовців, яким поставлено за обов’язок у разі виявлення підозрілих фінансових джерел ставити до відома працівників головного або периферійних поліцейських управлінь. Чинити це мають насамперед бухгалтери компаній, агенти фірм нерухомого майна, персонал гральних установ на зразок казино, а також продавці «культтоварів» та салонів художніх виробів. Цей урядовий документ, пишуть угорські газети, є тільки першим кроком на шляху втілення в життя окремого закону проти відмивання грошей в Угорщині. Постанова безпосередньо стосується кількох сотень національних підприємств різноманітних форм власності, щоб як не стимулювати, то бодай вплинути всією вагою закону на поліпшення прозорості фінансової діяльності компаній.

Так, якщо відомості про незаконні грошові оборудки буде приховано від властей, то вищезазначені цивільні службові особи автоматично притягуються до кримінальної відповідальності. Навіть коли виявиться, що бухгалтер через неуважність забув повідомити поліцію, то й у цьому разі на нього може чекати позбавлення волі терміном на два роки. Усвідомлені дії посадової особи тягнуть за собою трирічне ув’язнення.

Звісно, у підприємців із цього приводу постало чимало запитань до урядовців. Вони цікавляться, як можна, наприклад, визначити межу, коли фінансова оборудка набирає нелегальних обрисів. Одна річ, як кажуть вони, коли постанову пишуть у високих кабінетах на папері, а зовсім інша – якщо її втілюють в життя. Адже навіть розписані по пунктах обов’язки осіб, відповідальних за фінансовий стан підприємства щодо співпраці з органами правопорядку, не дадуть повної ґарантії ефективності ухваленого урядового документа.

З іншого боку, в комерсантів мимоволі виникає відчуття неетичності щодо ділових партнерів, які, довідавшись, що перебувають під прицілом правоохоронців, втратять довіру до колишніх компаньйонів та їхнього бізнесу. Чи варто тоді говорити про збереження комерційної таємниці взагалі? – з тривогою запитують місцеві підприємці. Дехто з них не дуже радіє перспективі потрапити самому або комусь із числа їхніх підлеглих на облік у поліцію.

Втім, поки в бізнесових колах триває обговорення постанови, шахраї теж не сидять склавши руки, тому що їх етичні норми цікавлять не дуже, а ще менше – власний лібералізм у фінансових справах, який для них означає заздалегідь заплановані втрати. Тому їм не вигідно, якщо держава повністю перекриє шляхи до незаконного гендлю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG