Доступність посилання

ТОП новини

Президент Буш прагне перемоги над тероризмом


Президент Буш прагне перемоги над тероризмом

Нью-Йорк, 30 січня 2002 – Президент Сполучених Штатів Джордж Буш виступив на об’єднаному засіданні обох палат Конґресу з доповіддю про становище країни. Він закликав Америку твердо тримати курс на перемогу у війні проти міжнародного тероризму.

Законодавці Конґресу, міністри кабінету, члени Верховного суду, дипломатичний корпус зустріли президента Буша овацією. Це була не лише данина пошани лідерові країни та вільного світу, а й визнання того, що за Джорджем Бушем стоїть увесь американський народ.

Доповідь про становище країни – традиційну, щорічну – Джордж Буш присвятив трьом темам, що він їх уважає центральними для свого президентства. Це війна проти міжнародного тероризму, поліпшення економіки та скорочення податків як ідеологічно центральний пункт програми республіканської партії.

Причому воєнній темі президент приділив десь половину свого виступу. Буш підкреслив, що перемогою в Афганістані війна з терором лише починається, вона буде тривалою й не обмежиться однією країною. За словами Буша, хоча тисячі терористів було заарештовано, у військових таборах в Афганістані пройшли вишкіл десятки тисяч терористів, професійних убивць, і вони тепер розповзлися по багатьох країнах світу і зачаїлися там, як бомби уповільненої дії. Америка переслідуватиме їх і не зупиниться, поки з терором і його носіями не буде покінчено. Америка переслідуватиме їх по всій земній кулі.

Всі очікували, що Буш назве черговий після Афганістану театр воєнних дій проти тероризму. Президент, однак, запропонував ширший підхід. Він заявив, що Америка не допустить, щоб ворожі цивілізації режими, які прагнуть придбати ядерну, хімічну й біологічну зброю, загрожували Сполученим Штатам та їхнім союзникам. Буш суворо попередив країни, що він їх вважає особливо небезпечними, які загрожують мирові в усьому світі й намагаються шантажувати Сполучені Штати. Буш назвав Ірак, Іран та Північну Корею. Президент підкреслив, що країни, котрі не зможуть або не захочуть самі покінчити з терористами, повинні очікувати, що Америка це зробить сама. Ми не маємо права ухилятися від свого обов’язку, сказав Буш.

За неповні п’ятдесят хвилин, поки Джордж Буш виголошував доповідь про становище країни, яке він визначив як гранично міцне, його понад сімдесят разів переривали аплодисментами присутні в залі засідань Палати представників Конґресу. Президент користується надзвичайною популярністю, особливо на тлі успішного ведення війни проти міжнародного тероризму. За даними останнього опитування громадської думки, спільно проведеного телемережею Сі-Бі-Ес та газетою “Нью-Йорк Таймз”, понад 80 відсотків дорослих американців уважають, що Буш добре виконує свої обов’язки глави держави.

Виступ Буша у прямому ефірі транслювали всі найбільші телемережі Сполучених Штатів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG