Доступність посилання

ТОП новини

Чи використовують кримські комуністи адмінресурс?


Чи використовують кримські комуністи адмінресурс?

Симферополь, 30 січня 2002 – Кримські комуністи часто і багато, але почасти справедливо, говорять про використання їхніми опонентами з провладних політичних стуктур адміністративного ресурсу під час нинішньої передвиборчої кампанії. Втім, якщо придивитися детальніше, то виявиться, що і комуністи в Криму давно та міцно інтегровані у владу і користуються всіма адміністративними можливостями, які це відкриває на виборах.

Минулого тижня в Симферополі вирували пристрасті довкола формування Симферопольською міськрадою місцевих виборчкомів. Тоді комуністи, аби натиснути на міського голову, організували мітинг, де роздавали листівки з епіграфом: “Перемагає не той, за кого голосують, а той, хто рахує”. А цього тижня парламентська газета “Кримскіє ізвєстія” оприлюднила списки членів окружних виборчих комісій із виборів депутатів Верховної Ради АРК. Виглядає так, що ліві цілком усвідомлюють справедливість і дієвість цього гасла.

Торік у листопаді лідер кримських комуністів Леонід Грач заявив, що на майбутніх виборах його однопартійці отримають не 40, як зараз мають, а понад 60, тобто дві третини місць у кримському парламенті, і він знову буде головою Верховної Ради Криму. Тепер, ознайомившись із списками членів окружкомів, стає зрозумілим, на чому базується таке переконання товариша Грача.

Отже, у складі 100 окружних виборчих комісій Криму перебуває 101 член Компартії України, з них 43 – на керівних посадах, а 19 – голови комісій. Це найбільше з усіх політичних партій, репрезентованих у виборчкомах. Але найцікавіша ситуація виникла в Симферополі, де з 19 окружних комісій із виборів депутатів кримського парламенту 11 очолюють комуністи, а ще 5 – їхні нинішні політичні союзники з кримської організації СДПУ(о). В середньому в кожній окружній виборчій комісії на території Симферополя – по 2-3 комуністи і стільки ж об’єднаних соціал-демократів. Але це – офіційно. Оскільки законодавство дозволяє трудовим колективам делегувати до виборчкомів своїх висуванців, то можна лише здогадуватися, скільки таємних, але формально безпартійних прихильників Леоніда Грача стали членами виборчих комісій різних рівнів у Симферополі та інших регіонах Криму, де комуністи перебувають при владі. Ось у Симферопольській міськраді з 50 депутатів 30 є членами КПУ, тож практично всі виборчкоми різних рівнів на території міста тепер під пильним контролем членів блоку комуністів і безпартійних.

Іще один приклад – Центральна виборча комісія АРК, яку очолив давній симпатик Леоніда Грача Іван Поляков. Як не билися політичні сили, опозиційні комуністові Грачеві, а вміло ним керований парламент автономії затвердив таку ЦВК Криму, де принаймні дві третини її членів щонайменше симпатизують мудрому керівникові Верховної Ради автономної республіки – який, нагадаю, вже оголосив свої плани забронювати за собою цю посаду і контроль за місцевим парламентом іще на 4 роки. Схоже, в Києві з цим уже погодилися.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG