Доступність посилання

ТОП новини

Дружина Ющенка суд виграла лише частково


Дружина Ющенка суд виграла лише частково

Київ, 31 січня 2002 - Наближається до розв’язки справа “Катерина Чумаченко проти каналу “Інтер” та ведучого російського телеканалу “ОРТ” Михайла Леонтьєва. 30 січня Шевченківський районний суд Києва частково задовольнив позов дружини екс-прем’єр-міністра України Віктора Ющенка, яка у судовому порядку захищала свою честь та гідність. Тепер постало питання відшкодувань та компенсацій. Чи стане рішення українського районного суду обов’язковим до виконання для російської сторони? Відповідь криється у самому судовому рішенні.

10 квітня 2001 року в ефірі українського загальнонаціонального телеканалу “Інтер” у режимі прямої трансляції була показана авторська передача Михайла Леонтьєва “Однако”, що виходить на російському телеканалі “ОРТ”. У досить специфічній подачі, як зауважували спостерігачі, скерованій на українську аудиторію, ведучий розповів про прямий зв’язок між дружиною-американкою та підтримкою, яку надавала Америка тодішньому прем’єр-міністрові Віктору Ющенку. Немов би Катерина Чумаченко керує масштабним американським проектом, який допомагає Ющенку захопити владу. У результаті, за словами пані Чумаченко, телеведучий створив негативний імідж і показав її, як людину непорядну. 13 квітня газета “Київські відомості” опублікувала матеріал – точну копію телевізійної передачі.

Катерина Чумаченко звернулася до суду із позовом до телеканалу “Інтер”, газети “Київські відомості” та російського телеведучого Михайла Леонтьєва. 30 січня Шевченківський районний суд Києва ухвалив рішення про відшкодування Михайлом Леонтьєвим 2-х з половиною тисяч гривень на користь позивачки, при цьому вимагається упродовж 30 днів спростувати неправдиву інформацію.

Катерина Чумаченко висловила задоволення від розгляду справи:

“Я рада, що сьогодні суд ухвалив рішення за моїм позовом до телеканалу “Інтер”, “Київських відомостей” і російського журналіста Леонтьєва про захист честі, гідності і прав, про невтручання в приватне життя. Це визнав суд, що ці наклепи проти мене були повною брехнею.”

Юлія Жмакіна:

“Але, однак, суд частково задовольнив Ваш позов, що Ви можете про це сказати?”

Катерина Чумаченко:

“Знаючи сьогоднішню судову систему в Україні, я на більше не сподівалася”.

Катерина Чумаченко вважає: те, що телеканал “Інтер” та газета “Київські відомості” залишилися не засудженими, створить негативний прецедент. Катерина Чумаченко у спростуванні хотіла б бачити, як сам російський журналіст зізнається у неправдивості поширеної ним інформації.

Адвокат дружини Віктора Ющенка Микола Полудьоний, на відміну від своєї підзахисної, рішення Шевченківського районного суду піддає різкій критиці:

“З моєї точки зору, таке рішення є ілюзорним і, фактично, це є знущанням над доктриною захисту невід’ємних прав людини на повагу до честі , гідності... Мова йде про те, що суд, з одного боку, зобов’язав Леонтьєва на каналі “Інтер” спростувати відомості шляхом виголошення спростування неправдивої інформації. З іншого боку, не встановив жодного зобов’язання “Інтера” надати Леонтьєву ефір. Отже, це рішення неможливо буде виконати”.

Тобто, суд не врахував позицію Катерини Чумаченко, яка переконана, що вищезгаданий випуск програми “ОРТ” виготовлявся спеціально для трансляції в Україні, а відтак, спростування позивачка хотіла б бачити на українському телеканалі.

Суд, на думку адвоката, проігнорував це. Говорить Микола Полудьоний:

«Суд, всупереч доказам, які були зібрані у справі, визначив «Інтера» як ретранслятора, однак, по-перше, ретрансляція подібних програм заборонена «Законом України про телебачення і радіомовлення». По-друге, фактичні обставини і дані, які були встановлені в ході судового слідства, чітко вказують на те, що це була не ретрансляція, а трансляція програми з її попереднім записом. Більше того, «Інтер» мав можливість (і має можливість зараз) відстежувати зміст програм і їхню якість і, якщо потрібно, видаляти з цього запису, перед тим, як пустити його в ефір, певні фрагменти».

Не зважаючи на міжнародні угоди між Росією та Україною про визнання рішень міжнародних судів, сама ухвала українського суду, на думку юристів, не сприяє її виконанню.

Інцидент із передачею Михайла Леонтьєва, поширений в Україні мас-медіа, за якими стоїть СДПУ(о), прийшовся на час прем’єрства чоловіка Катерини Чумаченко. Хід впливу на українців через російські засоби масової інформації залишатиметься популярним і цього сезону – сезону політичних виборів в Україні. І, на жаль, судове рішення українського суду не стало тим прецедентом, який би призупинив використання цієї технології.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG