Доступність посилання

ТОП новини

Про прогнози німецьких економістів


Про прогнози німецьких економістів

Київ, 31 січня 2002 - Рівень економічного зростання в українській державі цього року буде нижчим від минулорічного. Такий прогноз зробили представники німецької консультативної групи при уряді України.

Німецькі консультанти вважають занадто оптимістичною названу урядом цифру цьогорічного зростання у 6%. Співголова консультативної групи при Кабінеті міністрів Лутц Гоффманн каже, що на темпи розвитку економіки у 2002 році впливатимуть парламентські вибори, вірніше – їхні результати.

Оскільки, за його словами, до яких би радикальних кроків не вдавався новий уряд, реальні результати його діяльності будуть отримані лише у наступному – 2003 році. Лутц Гоффманн прогнозує, що упродовж наступних одинадцяти місяців український уряд матиме проблеми із бюджетом. Йдеться, зокрема, про виконання вимог Міжнародного Валютного Фонду про виплату заборгованостей із податку на додану вартість експортерам. До слова, ця сума сьогодні складає майже 6 мільярдів гривень. Крім цього, як вважає пан Гоффманн, на економічне зростання України впливатиме і погіршення ситуації у зовнішньоторговельній сфері, що може позначитись на курсі національної валюти.

Говорить Лутц Гоффманн:

“2002 рік буде важким роком для України, і новому уряду доведеться докласти чимало зусиль для того, щоб продовжити ті позитивні тенденції, які ми спостерігали у минулі роки. Найкращим виходом для нового уряду буде продовження процесу реформ і надання для цього нових імпульсів”.

Завідувач відділу Інституту світової економіки і міжнародних відносин Олексій Плотников погоджується із прогнозами німецьких консультантів щодо можливого економічного спаду в Україні. Але добре те, що у державі зберігатимуться позитивні тенденції.

Олексій Плотников продовжує:

“Найімовірніше, показник розвитку економіки буде десь на рівні 4%, а не 6%, як це офіційно прогнозується. Але, в цілому, те, що не буде падіння, – це безсумнівний позитив”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG