Доступність посилання

ТОП новини

Світовий економічний форум у Нью-Йорку


Світовий економічний форум у Нью-Йорку

Прага, 1 лютого 2002 – У Нью-Йорку триває п’ятиденний Світовий економічний форум, в якому беруть участь близько трьох тисяч економічстів, політичних та релігійних діячів, філософів і бізнесменів. У день відкриття форуму виступив відомий американський соціолог Семюел Гантінґтон, який 10 років тому перестеріг перед небезпекою зіштовхнення цивілізацій, зокрема між християнством та ісламом.

Цьогорічний економічний форум вперше за 30 років проходить не у швейцарському курортному місті Давос, а в Нью-Йорку. Як пояснюють організатори, рішення провести нараду в Нью-Йорку ухвалено на знак солідарності із жителями міста, яке постраждало від терористичних актів 11 вересня минулого року.

З огляду на те, що до участі у форумі запрошено представників профспілок, правозахисних та релігійних організацій, а також ініціаторів діалогу багатих країн Заходу із країнами третього світу, очікуваних широких протестів проти глобалізації, які досі завжди супроводжували подібні міжнародні форуми, у Нью-Йорку нема. Дотепер поліція заарештувала за агресивну поведінку лише двох членів організації, яка об’єднує групи хворих на СНІД, що вимагають зниження цін на ліки. Біля будинку Вальдорф-Асторія, де проходить форум, збирається також група (близько ста осіб) демонстрантів – прихильників китайської духовної секти Фалун Ґонґ, які протестують проти переслідувань членів секти з боку китайських властей і проти участі Пекіна у форумі. Демонстранти ведуть себе мирно, тому поліція не втручається.

Від імені урядів на форум прибуло чимало глав держав, прем’єр-міністрів і міністрів закордонних справ. На знак протесту проти недавньої заяви президента США Буша, який назвав Ірак, Іран та Північну Корею «віссю зла», на форум не прибув запрошений міністр закордонних справ Ірану Харразі.

З огляду на зміну ситуації у світі після терористичних актів у США 11 вересня, головною темою дискусій стала проблема безпеки, а також боротьба з убогістю у країнах третього світу. У день відкриття форуму перед його учасниками виступив відомий американський соціолог Семюєл Гантінґтон, який ще 10 років тому виступив із пересторогою про можливість зіштовхнення цивілізацій, тобто християнства, яке представляє багаті західні країни, та ісламу, поширеного у переважно густонаселених убогих мусульманських країнах, яким притаманні глибокі соціальні контрасти. 93-го року в тижневику «Форін аферс» Гантінґтон писав, що новим джерелом конфлікту в сучасному світі стануть не економічні або ідеологічні проблеми, а радше культурні. Він передбачив демографічний вибух у мусульманських країнах і поглиблення розбіжностей із Заходом. За його словами, зіштовхнання стане наслідком західної ароґантності і мусульманської нетолерантності. Але під час четвергових дискусій Гантінґтон підкреслив, що цей конфлікт не є невідкличний. Він та інші учасники форуму винесли на обговорення питання діалогу між Заходом і мусульманським світом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG