Доступність посилання

ТОП новини

Сербськi й чорногорськi експерти в понедiлок у Брюсселi, за участю представникiв ЄС, розпочали переговори про врегулювання стосункiв мiж двома республiками. Дiалог мав би завершитися до кiнця лютого


Сербськi й чорногорськi експерти в понедiлок у Брюсселi, за участю представникiв ЄС, розпочали переговори про врегулювання стосункiв мiж двома республiками. Дiалог мав би завершитися до кiнця лютого

Бєлград, 4 лютого 2002 – Офiцiйна Подгорiца впевнена, що розпочинається завершальний етап на шляху до незалежностi Чорногорiї. Офiцiйний Бєлград, навпаки, ще плекає надiї або, краще кажучи, iлюзiї, що Європа збереже напiвмертву федерацiю.

Нагадаємо, що на початку сiчня, на вимогу Європейського союзу, уряди двох республiк i союзна влада Югославiї сформували три групи експертiв iз завданням обговорити полiтичнi, економiчнi та юридичнi стосунки й можливi наслiдки роз’єднання, тобто вiдокремлення Чорногорiї. Пiсля кiлькох сесiй експертiв виявилося, що список розбiжностей набагато довший вiд списку пунктiв щодо яких двi сторони досягли домовленостi. В портфелях, якi до Брюсселя взяли сербськi й чорногорськi експерти, немає жодних таємниць чи несподiванок. Невiдомо лише, що запропонує або чого вимагатиме третя, європейська сторона.

Чорногорiя готова пiти на компромiс лише у разi якщо Бєлград погодиться iз створенням спiвдружностi незалежних держав, при чому обидвi будуть членами ООН. Сербiя наполягає на збереженнi спiльної держави й одному крiслi в Об’єднаних нацiях та iнших мiжнародних iнституцiях.

Сербська й чорногорська преса аналiзують ще цiлу низку можливих варiантiв та мiжварiантiв, в тому числi й вiдкладення референдуму в Чорногорiї на три роки, протягом яких республiка була б напiвнезалежною без розiрвання формальних зв’язкiв з Бєлградом. Посилаючися на недавню заяву високого керiвника ЄС Хав’єра Солани, що треба припинити подальше шматування Балкан, бєлградськi централiсти висловлюють сподiвання, що мiжнародне спiвтовариство змусить Чорногорiю залишитися у складi федерацiї. Чорногорськi експерти, в свою чергу, перед вiд’їздом до Брюсселя зазначали, що на попрядку денному не є переговори, а лише – обмiн думками. Iншими словами, вони не мають полiтичних повноважень для будь-яких поступок.

Добре iнформованi джерела у Подгорiцi повiдомляють, що Чорногорiя могла б погодитися iз збереженням Югославiї лише у разi якщо державний центр не матиме нi виконавчих нi законодавчих повноважень. До Чорногорiї на протязi цього тижня мають прибути посли США, Великобританiї й Францiї. Глава республiки Мiло Дюканович, за словами його спiвробiтникiв, не буде в змозi зустрiтися з британським послом Чарлзом Крофордом. Це ймовiрно тому, що Крофорд недавно виступив проти незалежностi Чорногорiї.

Президент Дюканович має прибути до Брюсселя 11 лютого, на завершення дiалогу експертiв. Ще не вiдомо, чи там поїде й президент Югославiї Воїслав Коштунiца. Вiдомо лише одне: Європа вiд двох республiк вимагає завершити тортуру нервiв до кiнця лютого. Отож, нарештi розпочався вирiшальний мiсяць.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG