Доступність посилання

ТОП новини

Підсумки мюнхенської конференції з проблем безпеки


Підсумки мюнхенської конференції з проблем безпеки

Прага, 4 лютого 2002 - Міністри оборони та військові експерти з 43 держав світу минулими вихідними у Мюнхені обговорювали проблеми міжнародної безпеки. Хоча головною темою цієї щорічної конференції була боротьба з тероризмом, йшла мова і про роль НАТО у світі.

Учасники конференції були обережними щодо того, де ж проляже нова лінія фронту у боротьбі з тероризмом.

Заступник міністра оборони США Пол Вульфовіц, який недавно висловлювався за збройні дії проти Іраку, в Мюнхені не назвав жодної конкретної країни. Хоча, з іншого боку, Вульфовіц кілька разів зазначив, що Сполучені Штати перебувають у стані війни і мають право на самооборону, що передбачає і попередження загроз. Інший американський делегат, сенатор Джон Маккейн натомість прямо звинуватив у підтримці тероризму лідера Іраку Саддама Хусейна. Маккейн розповів про те, що в Іраку діють тренувальні табори для терористів, є запаси хімічної зброї і плани розробити ядерну. Державами, що підтримують тероризм, сенатор також вважає Сирію, Судан і, можливо, Іран та Північну Корею. Але європейські учасники конференції стримано поставилися до таких оцінок і це дає підставу оглядачам говорити про серйозні розбіжності між американцями та їхніми союзниками у Європі. Проти війни з Іраком в Мюнхені виступив і міністр оборони Росії Сергій Іванов. Водночас він знову висловив підтримку воєнних дій американців в Афганістані та закликав Захід обмежити контакти з представниками Чечні. Росіяни кажуть, що у них є відеозймока зустрічі одного з чеченських лідерів із терористом номер один ? Усамою бен Ладеном.

Ще однією важливою темою мюнхенської конференції було обговорення майбутнього НАТО. Немало оглядачів вважають, що роль альянсу зменшується через вплив Сполучених Штатів, які дедалі впевненіше заявляють про себе як головного військового гравця. Але і представники США, і генеральний секретар НАТО намагалися запевнити учасників конференції в тому, що мир і стабільність у світі без НАТО неможливі. Як приклад Джордж Робертсон навів події в Афганістані: навіть наддержавам потрібні союзники, які б надавали свої бази, пальне, повітряний простір і війська.

Але і Робертсон, і американці водночас закликали європейських членів НАТО виконати свої зобов’язання і витрачати більше грошей на модернізацію збройних сил. За свідченням генсека НАТО, Європі вже зараз важко утримувати 50 тисяч військ, які виконують миротворчі обов’язки у різних балканських державах.

У роботі мюнхенській конференції також взяв участь міністр оборони України Володимир Шкідченко, який виступив з доповіддю “НАТО, що змінюється.”

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG