Доступність посилання

ТОП новини

Візит прем'єра Польщі до Києва


Візит прем'єра Польщі до Києва

Київ, 4 лютого 2002 - У Києві прем'єр-міністр Польщі Лешек Міллер провів переговори з чільними керівниками України. За словами польського урядовця, обидві держави зацікавлені у поглибленні політичних та економічних зв'язків. На думку пана Міллера, Україна і Польща демонструють приклад добросусідських стосунків і сприяють стабільності на Сході Європи.

Це перший офіційний візит Лешека Міллера в Україну як голови польського уряду. Зі своїм українським колегою він спілкувався сам-на-сам, а потім прем»єри двох держав головували на українсько-польських переговорах у розширеному складі. Помічник Анатолія Кінаха – Сергій Нагорнянський – повідомив, що учасники переговорів обговорили перспективи торговельно-економічної співпраці та співробітництва в енергетиці – серед іншого, питання диверсифікації джерел енергопостачання в обидві країни і транзиту газу та нафти через українську і польську території. Коментуючи цей аспект переговорів, економіст Олена ВІТЕР зазначила: “Нещодавно російська сторона заявила, що переносить термін будівництва трубопроводу в обхід України на пізніший термін. Серед іншого. До цього спричинила не дуже-то активна позитивна реакція Польщі: новий трубопровід мав би пройти через її заповідні землі. Порушивши екологічний баланс регіону. Тепер ситуація змінилась, і цим скористалися прем’єри обох країн: І Л. Міллер, і А. Кінах на нинішніх переговорах наголосили, що виходитимуть з національних інтересів своїх держав”.

За словами пана Міллера, і Київ, і Варшава зацікавлені у поглибленні двосторонніх стосунків – але існують об’єктивні причини, що перешкоджають цьому. Це, серед іншого, проблеми законодавчого характеру, характерні для України. Як відзначає експерт українсько-польського проекту соціальних досліджень - економіст Віталій Маргуліс, аналізуючи ці причини, дійшов висновку: “Україна – єдина у світі держава, де оподатковуються наміри, а не результати бізнес-діяльності. Недолуге податкове законодавство і – дуже часто – свавілля чиновництва спричиняє до того, що малий і середній приватний бізнес (типовий для Польщі) просто не ризикує йти на український ринок...”.

Для розв’язання подібних проблем, у березні – під головуванням прем’єрів України і Польщі – засідатиме міждержавна комісія з питань торговельно-економічного співробітництва. Крім того, Україна і Польща мають намір співпрацювати і у політичній та гуманітарній сфері та як держави – учасниці системи європейської безпеки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG