Доступність посилання

ТОП новини

Четвертий парламент: час вибору - Парламентська комісія з питань реалізації виборчих прав громадян України запрошує до Верховної Ради голову ЦВК Михайла Рябця


Четвертий парламент: час вибору - Парламентська комісія з питань реалізації виборчих прав громадян України запрошує до Верховної Ради голову ЦВК Михайла Рябця

Київ, 5 лютого 2002 - Сьогодні відбулося перше засідання тимчасової парламентської комісії з питань реалізації виборчих прав громадян України під час виборів до Верховної Ради. Насамперед члени комісії обрали собі керівників, заступником голови став комуніст Віктор Раєнко, а секретарем Сергій Подгорний, партія “Яблуко”. Детальніше інформує голова комісії Олександр Єльяшкевич:

“Ми розробили план найближчих дій. Ми будемо запрошувати усі нормативні матеріали на виконання закону Про вибори народних депутатів України. Ми повинні їх проаналізувати, щоб у цих документах не було порушення виборчих прав громадян України. Комісія одноголосно ухвалила рішення ініціювати інформацію голови ЦВК в четвер на засіданні Верховної ради України про стан виборчого процесу. Я думаю, що після цієї інформації більш ефективно запрацює і сама комісія, і ЦВК.

Важко говорити про демократичність і прозорість в країні, яка переживає, так званий, “касетний скандал”. Важко сподіватися, що після проведення недемократичних президентських виборів і ще більш недемократичного референдуму що у нас пройдуть демократичні вибори. Але комісія працюватиме відповідно до рішення Верховної ради України, щоб мінімізувати кількість порушень і законодавчих норм, і виборчих прав громадян України.”

А час показує, що не всі суб’єкти виборчого процесу дотримувалися мораторію на заборону передвиборної агітації. Принаймні так вважають активісти Всеукраїнського моніторингового комітету, які дали сьогодні прес-конференцію. З журналістами спілкувалися голова комітету “Рівність можливостей” Олександр Чекмишев та президент асоціації “Спільний простір” Юрій Нестеряк. Розповідає мій колега Тарас Марусик:

На прес-конференції було оприлюднено короткий звіт моніторингу загальнонаціональних та регіональних ЗМІ за січень цього року з приводу доступу суб'єктів виборчого процесу та забезпечення виборців достатньою інформацією для усвідомленого вибору. Олександр Чекмишев повідомив, що найбільше часу в теле- і радіоетері у нейтральній чи переважно позитивній тональності було приділено блокові “Наша Україна”. За ним розташувалися: об'єднані соціал-демократи, блоки “ЗаЄду”, “БЮТ”, Озиме покоління”, соціалісти і комуністи. До речі, лідером негативної інформації стала також “Наша Україна”. У друкованих ЗМІ перша шістка згадок у позитивному чи нейтральному ключі виглядає так: Блок Юлії Тимошенко, “ЗаЄду”, СДПУ(о), “Наша Україна”, “Трудова Україна”, КПУ. На прес-конференції було порушене питання мораторію на передвиборну агітацію. О.Чекмишев вважає, що оголошення так званої передвиборчої мовчанки було не зовсім логічним і вмотивованим.

“Тією чи іншою мірою порушували передвиборчих мораторій усі достатньо помітні гравці. Чинне законодавство ставило ЗМІ у таку ситуацію, коли розмитість законодавства могла спричинити до того, що за виборчу агітацію могло бути означено будь-що. А з іншого боку – ця ж розмитість законодавства дозволяла і партіям і ЗМІ достатньо довільно з ним поводитися”.

А ось думка Юрія Нестеряка:

“В результаті наших досліджень жодний ЗМІ, який працює в інформаційному полі України, не дотримувався цього мораторію. В даному контексті ЦВК має реальні підстави виставляти свої претензії до всіх без винятку партій і блоків, які в цих перегонах беруть участь”.

А зараз про перебіг передвиборчих перегонів на Полтавщині розповість наша кореспондентка Людмила Кучеренко:

“Вибори на Полтавщині під загрозою зриву”- про це йдеться у телеграмі, яку надіслав голова обласної ради Олександр Полієвець до найвищих посадових осіб України з проханням вжити заходів щодо фінансування виборів та виготовлення виборчої агітації.

У свою чергу до Олександра Полієвця звернулася обласна територіальна виборча комісія з проханням поінформувати керівників держави щодо незадовільної підготовки до виборів.

Зі скандалу розпочалася виборча кампанія і у Кременчуці. Тут міська виборча комісія відмовила у реєстрації Виборчому блоку “Наша Україна”. А місцевий суд відмовив у розгляді скарги через відсутність у поданих документах завіреної нотаріусом довіреності на ім‘я голови Кременчуцького блоку “Наша Україна” Миколи Капіноса.

Полтавське обласне відділення Комітету виборців України зафіксувало низку порушень виборчого законодавства. Так відповідно до рішення полтавської міськради усім школярам міста були вручені новорічні подарунки, закуплені не на місцевій фабриці, а аж у Харкові. На одному боці пакунку фото мера Полтави Анатолія Кукоби в оточенні Діда Мороза і Снігуроньки з малюком на плечах, а на іншому він серед дітей. Анатолій Кукоба одночасно балотується і на посаду міського голови і у народні депутати України.

До речі, у Полтаві застосований вже традиційний для України виборчий прийом. У найсильнішого конкурента пана Кукоби на виборах до Верховної ради - підприємця Юрія Фастовця з‘явилося ще троє двійників. Двоє з них вже зареєстровані кандидатами у депутати”.

А найбільше двійників зафіксовано у Закарпатті. Там, за даними преси, у окрузі колишнього мера Ужгорода Миколи Ратушняка зареєстровано ще 5 Ратушняків. Причому, кілька з них Ратушняками стали нещодавно, а прізвища їм змінювали і видавали нові паспорти у Броварах, що під Києвом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG