Доступність посилання

ТОП новини

Посольство Росії в Україні ще не звертало уваги на скандальні заяви російського журналіста Михайла Леонтьєва


Посольство Росії в Україні ще не звертало уваги на скандальні заяви російського журналіста Михайла Леонтьєва

Київ, 6 лютого 2002 – Брутальна заява російського журналіста Михайла Леонтьєва щодо рішення українського суду за позовом дружини Віктора Ющенка Катерини Чумаченко, а також його скандальні висловлювання щодо української держави залишаються у колі уваги в Україні.

Голова комітету в закордонних справах Верховної Ради України Ігор Осташ звернувся до голів профільних комітетів обох палат російського парламенту з проханням сприяти виконанню судового рішення і надати належну оцінку публічним заявам журналіста.

Передвиборчий блок Віктор Ющенка "Наша Україна" також зробив офіційну заяву з приводу висловлювань пана Леонтьєва на адресу України, що можна оцінити "як сплановану акцію, як втручання у внутрішні справи України". Як зазначено в документі блоку, "особливу тривогу і обурення викликає той факт, що такі вульгарні прояви антиукраїнської ксенофобії походять від людини, яка має можливість впливати на багатомільйонну аудиторію".

Блок "Наша Україна" запропонував оголосити Михайла Леонтьєва персоною нон-ґрата в Україні.

Натомість Посольство Росії в Україні досі оцінки цій справі не давало. Про це повідомив нашій кореспондентці радник-посланник посольства Олексій Сазонов.

Юлія Жмакіна: Пане Сазонов, чи стежите ви за ситуацією і заявами російського журналіста Михайла Леонтьєва? Якою є реакція Посольства Росії в Україні?

Олексій Сазонов: Ну, я повинен сказати, що досить багато українсько-російських тем перебуває під нашою прискіпливою увагою. Але ця тема досі, до вашого питання не була предметом, який би потребував формулювання офіційної позиції. Я можу лише висловити те, з чим доводиться зустрічатися щодня. Реакція на висловлювання журналістів російських або українських, я думаю, давно вже не є і не повинна бути (принаймні, так регулярно, як комусь здається) предметом офіційної позиції. Я думаю, що вам самій або вашій радіостанції не дуже сподобалися б постійні окрики, осмикування і суб’єктивні висловлювання – не важливо навіть чиї. Тому питання, що вирішувалося у судовому порядку між пані Чумаченко та Леонтьєвим, там же і повинне було вирішитися остаточно. Зрозуміло, що до політичного акценту справа ще не дійшла. Хоча перебіг передвиборчої кампанії відбивається на будь-якій заяві. На сьогодні політизації питання щодо виконання рішення українського суду російським журналістом не повинно бути. Ось така позиція.

Якщо ж по суті, у нас багато тем російсько-українських стосунків. Я закликав би українських парламентарів активніше займатися ними – розвитком торговельно-економічних, політичних відносин між нашими державами. І тоді якесь висловлювання журналіста на тлі просувань двосторонніх відносин не буде викликати ні печії, ні неприйняття. Це буде другорядним і наносним.

ЮЖ: Важко з вами погодитися, що заяви людини публічної, журналіста Леонтьєва на кшталт “Рішення Шевченківського суду зміцнило моє переконання в тому, що такої держави – Україна – немає і бути не може” – є другорядним і наносним.

ОС: Я сміюся, бо… перепрошую, ви мені пробачте… Я, звичайно, коментувати такі висловлювання не хочу, я їх не чув. Очевидно, коли він (Леонтьєв) навчався, такої суверенної держави не було. Сьогодні воно, без сумніву, є. І доводити це не потрібно людям, які знають сучасну історію і поважають її. Я до цього ставлюся досить спокійно. Я думаю, що судове рішення повинно реалізуватися. А перипетії, пов’язані з образами… нехай іще хтось засудить Леонтьєва за це. За перші ж висловлювання його вже засудили. Так? У вас же, напевно, немає сумнівів, що це несанкціоноване висловлення, що за цим не стоїть позиція уряду, і його (Леонтьєва) не уповноважували.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG