Доступність посилання

ТОП новини

Як голосуватимуть у Криму військові?


Як голосуватимуть у Криму військові?

Симферополь, 8 лютого 2002 – Деякі кримські політики вважають, що військовослужбовці, дислоковані в Криму, можуть суттєво вплинути на результати виборів. Представники громадського комітету “Прозора влада” кажуть про загрозу використання голосів військовослужбовців для маніпуляції підсумками голосування.

Маніпуляції з голосами військовослужбовців можуть вплинути на результати голосування у третині округів із виборів депутатів Верховної Ради Криму. Таку заяву днями зробив голова Громадського комітету "Прозора влада" Андрій Сенченко, який сам балотується до кримського парламенту. За словами пана Сенченка, певні політичні сили готують незаконну спробу використати військовослужбовців у передвиборчій кампанії.

За даними “Прозорої влади”, "більшість військових частин не прив'язані до конкретних округів". Зокрема, до складу 2 округів Джанкоя не внесено жодної військової частини, тоді як на території міста їх 2, у 5 округах Євпаторії не позначені військові частини, а їх у місті 9, у Симферополі 30 частин, із них менше як третина приписані до округів. Схоже становище – в інших містах і районах Криму. За словами Андрія Сенченка, унікальна ситуація склалася в Керчі, де в документах про округи зазначені військові частини без номерів. "Це дозволяє під напис "військова частина" принести виборчі урни з будь-яких військових частин, хоч із Симферополя, хоч із Чорноморського", – вважають представники “Прозорої влади”.

За словами Андрія Сенченка, такі методи практикувалися на виборах 1998 року. Він переконаний, що Виборча комісія Криму зобов'язана провести облік і задокументувати чисельність військовослужбовців у складі округів. Однак поки що всі звернення комітету "Прозора влада" до Виборчкому Криму залишаються без відповідей.

Відмовилися коментувати цю ситуацію у Виборчій комісії АРК і кореспондентові Радіо Свобода. Без коментарів і без офіційних підтверджень поки що залишається також інформація пана Сенченка про можливе проведення військових навчань наприкінці березня з відповідним переміщенням солдатів у день виборів до Бахчисарайського і Білогірського районів. Це може бути зроблено "для зниження ймовірності проходження в парламент автономії кримських татар", уважають у Комітеті “Прозора влада”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG